«Київ Пост» страйкує через звільнення головного редактора

  • Олена Пронічева

«Київ Пост» страйкує через звільнення головного редактора

Звільнення головного редактора «Київ Пост» Браяна Боннера стало причиною страйку його колег, а також посиленої уваги українців до стану свободи слова в країні.

Нагадаємо, що Браяна Боннера звільнили після того, як він відмовився зняти з публікації інтерв’ю із міністром сільського господарства Миколою Присяжнюком. Мохаммад Захур, видавець «Київ Пост», у розмові із журналістом газети «Коммерсант» заявив, що причиною звільнення стала незгода головного редактора із редакційною політикою газети.

Браян Боннер не впевнений у тому, що стало головною причиною його звільнення, проте говорить, що раніше видавець не втручався у редакційну політику видання.

«До цього конфлікту Захур не втручався у редакційну політику. Він дещо нервував, коли ми публікували деякі критичні матеріали, критичні думки щодо діяльності уряду, але в більшості він нас підтримував. Багато власників хвилюються щодо того, що публікується у їх газетах. Захур поважав нашу незалежність, казав, що ми робимо гарну роботу. Але є певні хвилювання, як і повсюди в Україні, щодо тиску на свободу слова», – сказав Браян Боннер в інтерв’ю Голосу Америки.

Наразі екс-головний редактор «Київ Пост» планує і далі займатися журналістикою, і дуже шкодує за втраченим колективом.

На ситуацію із столичною газетою звернула увагу і делегація американських сенаторів, яка перебувала із візитом у Києві. Представники Сенату США зустрілися із старшим редакторським складом «Київ Пост» та висловили серйозну стурбованість у тому, що звільнення Браяна Боннера підриває свободу преси. «Активна незалежна преса є обов’язковою умовою успіху демократії», йдеться у прес-релізі посольства США в Україні.

Сама редакція планує страйкувати до приїзду видавця Мохаммада Захура, який пообіцяв представити особисто нового головного редактора – Джима Девіса та відповісти на питання журналістів власної газети. Мохаммад Захур планує прилетіти до Києва у вівторок ввечері.

За розслідування історії із «Київ Пост» вирішила взятися парламентська тимчасова слідча комісія з питань попередження цензури та перешкоджання діяльності журналістів. Віце-спікер ВР Микола Томенко заявив, що спочатку комісії необхідно отримати відповідні докази фактів перешкоджання.

«Я готовий особисто звернутися до генпрокурора, проте повинен бути факт того, що посадова особа перешкоджала діяльності головного редактора чи конкретного журналіста», – сказав Микола Томенко.

В свою чергу, міністр сільського господарства Микола Присяжнюк спростував чутки про те, що причиною конфлікту у виданні стало його втручання.

«Я погодився на пропозицію журналіста про те, що текст інтерв’ю зі мною не узгоджується, а одразу йде у номер», – сказав Микола Присяжнюк. Претензій у міністра до видання «Київ Пост» також немає.