Джилл Шеффілд відстоює право жінок на здоров’я і безпечне материнство

Джілл Шеффілд з персоналом клініки у Буркіна-Фасо

Джилл Шеффілд є засновницею і почесним президентом Дитячого фонду ООН. Вона створила також неурядові організації, що діють тепер повсюди у світі, з метою поліпшення здоров’я матерів і новонароджених та забезпечення їх виживання і благополуччя.

Джилл Шеффілд планує зі штатними працівниками організації “Woman Delivery” - «Безпечне материнство » - чергову конференцію, за участю 3 000 представників урядів, охорони здоров’я жінок, науковців та журналістів. Підхід у неї, як це виглядає з першого погляду, дуже діловий.

Вона заснувала дві організації: “Woman Delivery”- «Безпечне материнство » і Family Care International - «Міжнародна опіка сім’єю». Діяльність цих некомерційних організацій, із осередком у Нью-Йорку, присвячена охороні репродуктивного здоров’я жінок світу.

«Я глибоко переконана, що жінки мають такі ж права, як і всі люди», - каже Джилл Шеффілд, - «і що вони не повинні вмирати замолоду, даючи життя іншим».

У 1964 році вона вперше усвідомила нерозривний зв’язок між материнським здоров’ям і рівнем розвитку країни. Шеффілд супроводжувала свого чоловіка в подорожі по дев’яти країнах африканського континенту, який досліджував можливості найкращого використання американської урядової допомоги на освітні цілі.

«Чоловіки були вдягнені в костюмах і працювали в офісах. Натомість жінки виконували решту всіх робіт - у школах, на полях, в лікарнях - будучи при цьому також матерями. Жінки були максимально завантажені найрізноманітнішою роботою», - згадує Джилл Шеффілд після цієї поїздки.

Вона народилась у 1939 році у вільнодумній родині, в невеликому містечку на Флориді, де процвітала расова нерівність. Найбільший вплив на Джилл мала її матір, вчителька п’ятого класу:

«Моя мати любила вчити. Вона відкривала людям розум, вуха й очі. І по сьогоднішній день я глибоко вірю в освіту, як в універсальний засіб для розвитку, зменшення убогості і розширення прав та можливостей для усіх жінок», - каже Джилл Шеффілд.

Вона переконана у надзвичайно важливій ролі просвітницької роботи і в тому, що вона пов’язана з можливостями поліпшення розвитку країн та дає жінкам можливість репродуктивного вибору. «Жінки повинні мати можливість вибору щодо кількості дітей і коли вони їх хочуть народжувати. Це моє переконання», - каже Джилл Шеффілд.

У час коли її чоловік продовжував в Африці свою дослідницьку роботу, вона почала добровільно працювати в клініці з планування сім’ї у Найробі, в Кенії. Їй назавжди запам’ятався той день, коли до неї прийшла 27-річна жінка, тримаючи на руках одне немовля, а з другою дитиною на плечах. Вона була вагітна 11 раз і хотіла дістати контрацептиви. Джилл Шеффілд було тоді також 27 років.

«Я тоді подумала: «О, Боже!», ти не була б 11 разів вагітна, маючи вибір. Саме в цю мить я постановила собі допомогти жінкам, щоб вони мали право вибору» - згадує Шеффілд.

Пройшло три роки. Вона повернулась з чоловіком до Сполучених Штатів і почала розробляти освітні програми глобальної охорони здоров’я для некомерційних підприємств. У 1982 році Шеффілд призначили керівником міжнародних освітніх програм корпорації Карнеґі в Нью-Йорку.

У 1985 році стався ще один поворотний пункт у житті Джилл Шеффілд. Під час Всесвітньої конференції зі становища жінок у Найробі у 1985 році для перегляду досягнень Десятиліття ООН в інтересах жінки вона довідалась з доповіді лікаря із Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що майже кожної хвилини десь на планеті вмирає жінка від ускладнень пов’язаних із вагітністю, чи з пологами. Цей лікар кинув виклик учасникам конференції, щоб з’ясувати в чому причина цього. «І я постановила, що саме це ми повинні зробити», - каже Джилл Шеффілд.

Вона створила дві неприбуткові організації «Безпечне материнство» і «Міжнародна опіка сім’єю», присвячені охороні репродуктивного здоров’я жінок повсюди в світі.

Відтак Джилл Шеффілд негайно вислала телеграму керівнику Фонду освітніх програм корпорації Карнегі в Нью-Йорку Дейвиду Гамбургу з проханням про зустріч. Вона йому сказала: «Якщо ми робимо такі величезні інвестиції в освітні програми по цілому світі, а жінки у той же час вмирають, то це не є важливе інвестування».

Наступного року ця жінка-активістка заснувала Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Вона взяла на себе величезну місію: з’ясувати причини материнської смертності у світі і просвітити уряди, неурядові й науково-дослідницькі організації щодо того як і чому необхідно запобігти цьому. Дитячий фонд ООН розпочав свою роботу конференцією в якій взяло участь приблизно 170 людей, включно з міністрами, науковцями та представниками таких міжнародних організацій як Світовий банк, Фонд ООН з народонаселення, ВООЗ та інші.

Результати, як каже Шеффілд, були приємно вражаючі. Впродовж 10 років ЮНІСЕФ опрацював ефективну модель для порятунку життя жінок у таких країнах із незначними суспільними ресурсами, як Кенія, Танзанія і Буркіна-Фасо. Зусиллями цієї організації створено десятки жіночих клінік повсюди в Африці, Азії та в Латинській Америці.

З метою подальшого сприяння охорони здоров’я жінок, Джилл Шеффілд заснувала у 2007 році організацію «Безпечне материнство». Місія її полягає у мобілізації політичної волі і фінансової підтримки задля зменшення материнської смертності та забезпечення загального доступу жінкам до засобів охорони репродуктивного здоров’я. Саме це є однією з 10 Цілей розвитку тисячоліття ООН, що їх заплановано досягнути до 2015 року.

Вдаючись до заходів інформування, просвітництва та ділових контактів Джилл Шіффелд намагається усвідомити людство, що материнське здоров’я – це невід’ємна частина прав людини і гарантування сталого розвитку і добробуту в усіх країнах світу.