До Києва прибула місія МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду прибула до Києва, де відновлюються переговори про надання Україні кредиту. За словами речника МВФ, експерти Фонду перебуватимуть в Україні до 10 квітня. Під час переговорів з українськими посадовцями йтиметься про нову кредитну угоду, за якою в Києві розраховують отримати майже 15 мільярдів доларів.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, коментуючи початок чергового раунду переговорів, висловив надію на позитивні наслідки місії: «Сьогодні місія Фонду працює з Міністерством фінансів і Національним банком. Настрій у команди Кабінету міністрів хороший, у Нацбанку також. Ми дуже активно працюємо, тому що ми вкрай зацікавлені в отриманні цих грошей. Ми сподіваємося, що у нас є всі підстави і всі розрахунки для того, щоб ця допомога за програмою stand-by Україні була виділена», – сказав він. Урядовець каже, що в Україні також зацікавлені у рефінансуванні попередніх позичок МВФ. Оптимістичні прогнози висловлюють і аналітики, які припускають, що попри розбіжність у поглядах, відновлення співпраці із Фондом виглядає цілком ймовірним.

Натомість парламентська опозиція вважає недоцільним отримання нових позичок від Фонду. Член бюджетного комітету Верховної ради Олег Медуниця побоюється нецільового і неефективного використання кредитних коштів. Депутат звертає увагу, що провладна більшість ухвалює досить суперечливі рішення про перерозподіл грошей державного бюджету.
Парламентська опозиція вважає недоцільним отримання нових позичок від Фонду. Член бюджетного комітету Верховної ради Олег Медуниця побоюється нецільового і неефективного використання кредитних коштів. Депутат звертає увагу, що провладна більшість ухвалює досить суперечливі рішення про перерозподіл грошей державного бюджету.

«Ось зараз бюджетний комітет проголосував, щоб виділити додатково 220 мільйонів гривень на Генеральну прокуратуру, 100 мільйонів на льодові арени, 48 мільйонів на державну охорону. Це що, першочергові видатки? Я вважаю, що ні. Виглядає, що влада хоче профінансувати ці видатки за рахунок кредиту МВФ. Ось такі непершочергові видатки Державного бюджету треба скоротити, і кошти, які вивільняться, спрямувати на погашення зовнішніх запозичень. Країна звичайно може обходитися без кредиту МВФ, а правлячий режим, виглядає, що не може – в бюджеті настільки сутужно, що вони не можуть звідти вкрасти те, що запланували», – сказав депутат в коментарі Голосу Америки.

Тим часом в НБУ повідомили про позитивні тенденції у державних фінансах. Мовляв, у лютому другий місяць поспіль зберігається позитивне сальдо платіжного балансу. Минулого місяця до країни надійшло на 1,3 мільярдів доларів більше, ніж вийшло. В Нацбанкові кажуть, що цьому сприяло зростання експорту на 8,1%.

Головною складовою стало збільшення майже на третину експорту аграрної продукції. Вперше за багато місяців краще спрацювали експортери металургійної продукції. Важливо, на думку аналітиків, і скорочення імпорту товарів і послуг. Найбільшу економію дало скорочення споживання природного газу, пов’язане із відносно сприятливими погодними умовами. В НБУ кажуть, що завдяки сприятливій ситуації на світових ринках, вдалося наростити обсяги міжнародних резервів. Станом на 1 березня вони досягли 24.7 мільярдів доларів.