Високопоставлений командувач не виконав би «незаконного» наказу президента Трампа здійснити ядерний удар

Північна Корея запускає балістичну ракету

Високопоставлений командувач американських ядерних військ сказав в суботу, що він відмовився б виконати наказ президента Дональда Трампа здійснити ядерний удар, якщо б він важав наказ незаконним.

Командувач Стратегічного командування США генерал військово-повітряних сил Джон Гайтен заявив на Міжнародному форумі з питань безпеки у Галіфаксі в канадській провінції Нова Шотландія, що він сказав би Трампу, що він не може здійснити незаконного удару. Про це повідомлено у програмі CBS News.

«Якщо це незаконне, здогадайтесь, що станеться? Я скажу: Пане президенте, це незаконний наказ». І здогадайтесь: Що він скаже? Він скаже: А що було б законним? – сказав Гайтен.

«І ми б розглянули різні можливості вибору, з різними можливостями, щоб відповісти відповідно до ситуації, і це спосіб як це відбувається. Це не таке складне».

Гайтен розповів, що він часто думав про те, що він відповів би, якби йому наказано здійснити незаконний удар, додаючи, що коли б він виконав незаконний наказ, він провів би у в’язниці решту свого життя».

«Я гадаю, що деякі люди думають, що ми дурні. Ми не є дурними людьми. Ми багато думаємо про ці справи. Коли у вас така відповідальність – як не можете про це не думати?»

Генерал Гайтен зробив ці заяви після того, як Трамп повторно піддав нападкам Північну Корею за її ядерні погрози.

Дивіться також: Гельсінська комісія: Найважливіший наступний крок України в боротьбі з корупцією – створення і введення в дію антикорупційного суду

Your browser doesn’t support HTML5

Гельсінська комісія: Найважливіший наступний крок України в боротьбі з корупцією – створення і введення в дію антикорупційного суду. Відео