Що порадили Гройсману у Вашингтоні віце-президент США та 10-річна дівчина

Your browser doesn’t support HTML5

Гройсман отримав у США пораду від 10-річної дівчинки. Відео

У Вашингтоні триває візит урядової делегації на чолі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Найважливіша зустріч прем’єр-міністра вже позаду. У середу відбулися переговори з віце-президентом США.

Ми великою мірою підтримуємо і сподіваємося на втілення цього разу у життя прагнень революції.
Джозеф Байден, віце-президент США

«Одна з речей, про які я говорив з ним та його попередниками, - ми великою мірою підтримуємо і сподіваємося на втілення цього разу у життя прагнень революції», - сказав Джозеф Байден.

І в цьому Білий дім готовий допомагати. Віце-президент повідомив про надання Україні додаткових 220 мільйонів доларів. Ці кошти, йдеться у повідомленні Білого дому, підуть на прискорення митної реформи, зокрема на створення центру митного контролю, набір і підготовку нових кадрів. Допомога буде спрямована також на боротьбу з корупцією шляхом підтримки реформ в судовій сфері, розширення партнерських відносин з Національним антикорупційним бюро, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, національною поліцією, на підтримку незалежних ЗМІ і громадянського суспільства. Частина цих коштів піде на створення прозорих і чесних ринків газу та електроенергії, диверсифікацію джерел енергії, підвищення енергоефективності.

«Сьогодні відбувається багато зустрічей в різних форматах, які визначають, як ми будемо взаємодіяти зі Сполученими Штатами. Нам треба пришвидшувати реформи в країні. Нам потрібно робити багато змін. І підтримка Сполучених Штатів є дуже важливою. Нам треба робити багато змін і в сфері судової реформи, і боротьби з корупцією, і в сфері державного управління підтримки цих реформ, енергетичної незалежності, і в багатьох інших сферах. Я подивився на цифри інвестування американського бізнесу в економіку України. Цифри не втішні. Тут є питання, які потребують теж вирішення. Тому завтра в нас буде зустріч з міністром фінансів, зустріч з міністром торгівлі», - поділився ходом переговорів Володимир Гройсман в інтерв’ю «Голосу Америки» в середу ввечері.

Зі свого боку українська делегація переконує: реформатори є і в новому складі уряді, реформи не зупиняться. У Білому домі говорили не лише про українську економіку, а і про російську агресію. Гройсман говорить, війну на сході України можна закінчити за один день.

Ми дуже хочемо, щоб запанував мир над нашою рідною землею. Єдине, в кого немає бажання, це в Російській федерації. Як тільки воно з’явиться, питання буде вирішено за один день.
Володимир Гройсман, прем`єр-міністр України

«Ми обговорювали ці питання і позиція Сполучених Штатів є незмінною в підтримці України. І ми наполягаємо на тому, щоб Росія почала виконувати свої зобов’язання - забрати війська, передати контроль над державним кордоном України під контроль України, і тоді все стане на своє місця. Ми дуже швидко реінтегруємо Донбас, повернемо людям спокій і нормальне життя. Ми дуже хочемо, щоб запанував мир над нашою рідною землею і ми все робимо для цього. Єдине, в кого немає бажання, - це в Російській Федерації. Як тільки воно з’явиться, питання буде вирішено за один день», - сказав він.

Володимир Гройсман говорить, що, незалежно від того, хто в листопаді стане новим господарем Білого дому, він сподівається, що підтримка України з боку США залишатиметься:

«Те, що я почув сьогодні в Конгресі від сенаторів, влади Сполучених Штатів, - це все те, що лежить в площині поглиблення співпраці і повної підтримки України. Я не відчув сьогодні жодних загроз щодо зміни політики Сполучених Штатів до України».

Всього до української делегації увійшло 15 урядовців, і в кожного своя програма. Серед них - голова Фонду держмайна Ігор Білоус.

Я не відчув сьогодні жодних загроз щодо зміни політики Сполучених Штатів до України.
Володимир Гройсман, прем`єр-міністр України

«Ми розпочали фактично програму приватизації. Вже стартувала програма приватизації Одеського припортового заводу. На черзі приватизація Обленерго. Пізніше буде Центренерго. По всіх цих проектах ми співпрацюємо дуже тісно з американським урядом. Американські інвестори цікавляться приватизацією. Є кілька зацікавлених осіб в Одеському припортовому заводі. І я вважаю, що в приватизації Обленерго в американців буде багато інтересу», - розповів він в інтерв’ю «Голосу Америки».

Також в середу вечері Володимир Гройсман та кілька членів делегації вшанували пам`ять жертв Голодомору в Україні. Після цього Володимир Гройсман поспілкувався з діаспорою. Найбільш активною виявилася десятирічна Міла, мама якої перебуває на дослідницькій програмі в Інституті Кеннана. Дівчина запропонувала прем’єру запровадити в українських школах класи друкування всліпу, без навичок чого в сучасному світі важко обійтися. Володимир Гройсман відповів, що подумає.

«Я сказала, що не треба думати, треба просто робити і все»,- поділилася Міла з «Голосом Америки».

Дивіться також: Російські фанати - нова загроза Європі?

Your browser doesn’t support HTML5

Ось чому зрощення фанатського середовища з політичними радикалами тривожить Європу. Відео