Сенат США підтримав фінансову реформу

  • Андрій Годованець

Американський Сенат схвалив найбільш радикальний за останні 80 років законопроект, який регулюватиме роботу Волл-Стріт. Закон про фінансову реформу відобразиться на кожному, починаючи від торговців цінними паперами і, закінчуючи пересічними людьми, які вперше купують собі житло у США. Також він накладає обмеження на діяльність великих банків, небачені з часів Великої депресії.

Законопроект підтримали 59 сенаторів, 39 проголосувало проти. Двоє демократів проголосували проти закону, назвавши його недостатньо жорстким. В той же час четверо республіканців, несподівано для багатьох, таки підтримали ініціативу демократів. Згідно з новим законом, регуляторам дано повноваження закривати проблемні фінансові інституції. Буде створене бюро захисту прав споживачів, яке наглядатиме за роботою банків із клієнтами-власниками кредитних карток та наданням кредитів на житло. Також будуть створені регулятивні установи для нагляду за роботою хедж-фондів та інших фінансових установ.

Як сказав президент Барак Обама, просуваючи ініціативу, головна її мета – створити механізми захисту.

«Наша мета – не карати банки, а захистити велику економіку як також американців від тих різких змін, які ми спостерігали останні кілька років. І нинішнє голосування стало важливим кроком до досягнення цієї мети».

Тепер законопроект повинен бути узгоджений з редакцією законопроекту, яка була прийнята Палатою представників у грудні минулого року.

Втім законопроект має і своїх противників, які вважають його надто масштабним. До його критиків належить сенатор-республіканець Майкл Ензі.

«Я просто хочу, щоб ви зрозуміли, наскільки широкі повноваження має цей законопроект. Це вдарить по кишені кожного. І я не кажу лише про підприємства, я кажу про кожну окрему людину».

Занепокоєння на Волл Стріт через фінансову реформу, разом з несподіваним звітом про зростання безробіття в країні, призвели до того, що минулого четверга індекс Доу Джонса упав до найнижчої за останні майже півтора роки позначки.