Додатки до мобілок дбають про безпеку на дорогах у США

Завдяки активній урядовій кампанії та удосконаленню автомобільних технологій кількість смертей на американських дорогах постійно зменшується. У 2010-му році, за який існують останні дані, у результаті ДТП загинуло 33 тисячі людей – найменший показник за останні 60 років. Майже 10% цих аварій спричинило користування телефонами за кермом. Уряд уже запропонував ввести повну загальнонаціональну заборону на користування мобільними засобами зв’язку під час руху транспорту. А поки її не введено, приватні компанії пропонують засоби, які відохочують водіїв від спокуси взяти в руки телефон.

За останнє десятиліття у США різко зросла кількість аварій, пов’язаних з висиланням та отриманням текстових повідомлень, чи використанням мобільних пристроїв у якійсь інший спосіб.

«У середньому, коли водій висилає чи отримує смску, він не дивиться на дорогу, відстанню у футбольне поле. Так що він не слідкує за дорожніми умовами довгий час», – каже президент Національної ради транспортної безпеки Дебора Герсман.

Компанія «Секьюратрак» випустила додаток до мобільних телефонів під назвою «Секьюрафон». Виконавчий директор Кріс Голберт висловлює сподівання, що нова програма допоможе знизити аварійність на вулицях та дорогах:

«У цій програмі є два додатки. Перший – це програма супутникового спостереження, другий – програма втручання у разі відволікання водія від дороги. Багато компаній мають навігацію, яка працює з Ай-фоном чи Дроїдом, ми ж поєднали навігацію з додатком для запобігання відволіканню».

Міністерство транспорту США запустило безліч відеороликів про небезпеку відволікання від дороги. Коли двадцятилітній син Ріти Кауфман – Зак сів за кермо у 2011-му році, вона вирішила скористатися додатком Секьюрафон. Програма блокує доступ до електронної пошти та текстових повідомлень, якщо Андроїд Зака рухається зі швидкістю у понад 24 кілометри на годину. За допомогою програми мати Зака встановила ліміт швидкості для сина.

«Спочатку я думав, чому мати мені не довіряє? Втім, коли почав їздити регулярно, зрозумів, наскільки великою є спокуса перевірити телефон, навіть на секундочку. Я бачив відео, коли водій відвертається лише на мить, і ця мить стає різницею між життям та смертю», – каже Зак.

Мати також може перевірити місце перебування сина та навіть встановити кордон, який Зак обіцяв не перетинати. Якщо це станеться, знову ж таки Ріта отримає повідомлення про порушення.

«Для мене знати, що з ним все нормально – значно полегшує вирішення інших проблем, з якими я стикаюсь, як мати», – каже Ріта Кауфман.

Зак каже, що його друзі мають таке ж негативне ставлення до програми, яке на початках було у нього. Однак тепер він зрозумів, програма виявилася досить дієвим інструментом забезпечення його власної безпеки за кермом:

«Всі ми говоримо, що ми не читаємо і не висилаємо повідомлення за кермом, але всі ми це робимо. І перед тим, як встановити цей додаток, я робив те саме».

Загалом, батьки вважають цю систему чудовою ідеєю для водіїв-підлітків. Особливо ця система сподобалася таксистам у Нью-Йорку. Вони кажуть, що тепер і водії, і люди на вулицях у більшій безпеці.

За офіційними даними, щодня у Сполучених Штатах внаслідок відволікання водіїв від дороги гине 15 людей і більше тисячі отримують травми.