Альтернатива російському газу. Болгарія підписала довгострокову газову угоду з Туреччиною

Термінал зрідженого природного газу в Туреччині. Архівне фото. Фото: AP/Murad Sezer

Державна компанія Болгарії Bulgargaz у вівторок, 3 січня, підписала довгострокову угоду з турецькою державною газовою компанією Botas. Угода надає Болгарії доступ до газової мережі Туреччини та терміналів зрідженого природного газу.

Цією угодою ми забезпечуємо можливість купувати газ у всіх світових виробників і розвантажувати його в Туреччині, що найкраще підходить Болгарії з точки зору логістики.
міністр енергетики Болгарії Россен Христов

Болгарія майже повністю залежала від російського газу, але зараз шукає альтернативи після того, як Росія припинила поставки у квітні через відмову Болгарії платити в рублях. Відповідно до нової 13-річної угоди, Bulgargaz зможе використовувати турецькі термінали зрідженого природного газу для транспортування газу через газову мережу Botas до Болгарії.

«Цією угодою ми забезпечуємо можливість купувати газ у всіх світових виробників і розвантажувати його в Туреччині, що найкраще підходить Болгарії з точки зору логістики», - наголошує міністр енергетики Болгарії Россен Христов.

Дивіться також: Як довго європейці зберігатимуть солідарність із Україною на тлі інфляції та енергетичної кризи у ЄС через війну РФ? Думки експертів

За даними турецької сторони, угода дозволить Болгарії транспортувати близько 1,5 мільярда кубометрів газу на рік. Христов наголошує, що Болгарія зацікавлена забронювати потужність турецьких терміналів близько 1 млрд кубометрів газу на рік і укласти імпортні угоди з європейськими та американськими виробниками зрідженого природного газу.

Раніше Голос Америки повідомляв, що до Німеччини прибула перша партія зрідженого природного газу зі Сполучених Штатів у межах зусиль, спрямованих на допомогу Німеччині отримати альтернативу російським енергоносіям.

Дивіться також: Британський прем’єр закликав партнерів у наступному році зберігати або підвищити підтримку України. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Британський прем’єр закликав партнерів у наступному році зберігати або підвищити підтримку України. Відео