Спеціальні потреби

Як довго європейці зберігатимуть солідарність із Україною на тлі інфляції та енергетичної кризи у ЄС через війну РФ? Думки експертів


Ціни на продукти на ринку у Ніцці, Франція, 7 червня 2022. REUTERS/Eric Gaillard
Ціни на продукти на ринку у Ніцці, Франція, 7 червня 2022. REUTERS/Eric Gaillard

Війна Росії в Україні призвела до потужної підтримки з боку європейців на рівні посадовців і звичайних громадян. Проте через енергетичну кризу у ЄС, спричинену зокрема відмовою від російських енергоносіїв, а також інфляцію, деякі опитані Голосом Америки експерти вказують на те, що ціна за підтримку Києва для європейців зростає.

Іан Лессер, віце-президент Німецького фонду Маршалла, каже, що російське повномаштабне вторгнення стало значною мірою трансформаційним для ЄС, зокрема, "у тих сферах, у яких Європейському Союзу важко діяти швидко". "У деяких із цих областей він діяв дуже швидко, що здивувало багатьох людей", - підкреслив Лессер.

Міжнародний валютний фонд та інші експерти вважають, що цього року ЄС впаде в рецесію. А нещодавнє опитування у Франції засвідчило, що більше половини опитаних побоюються, що їхній дохід не покриє щомісячних витрат. Кожен четвертий француз вважає, що їм знадобиться допомога від благодійних організацій.

"На даний момент солідарність є досить сильною" серед європейських громадян, каже Джон Спрінгфорд, заступник директора мозкового центру Center for European Reform. "Але якщо війна в Україні зайде в повний глухий кут, все може стати складніше".

Французький експерт з питань енергетики Тьєррі Брос говорить про енергетичну війну Росії проти ЄС, що має на меті підірвати європейську єдність: "Той факт, що ми отримуємо менше енергії, той факт, що ми стаємо менш багатими, що економіка переходить у рецесію, може призвести до втоми від України. Європейські громадяни в першу чергу подбають про себе".

За словами деяких аналітиків, в ЄС також існують розбіжності щодо загрози Росії та майбутніх відносин Європи з Москвою. Нещодавня пропозиція президента Франції Еммануеля Макрона про те, що Захід повинен розглянути "гарантії безпеки" для Росії, викликала різку відмову з боку Польщі та країн Балтії.

Крім того, експерти нагадують про те, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запропонував скасувати санкції ЄС проти Москви та тимчасово заблокував 19 мільярдів доларів фінансової допомоги ЄС Україні. Зрештою, закон був прийнятий минулого місяця.

"Є чітке розуміння того, що боротьба із вторгненням Росії є боротьбою за їхню власну свободу, - пояснює Себастьєн Маяр, керівник Інституту Жака Делора в Парижі. - Це дуже очевидно для Польщі, країн Балтії та Балкан. Це не так очевидно для західної частини Європи".

Лессер вважає, що Європу чекає ще одне випробування, адже зараз фінансова та військова підтримка України США набагато перевищує підтримку ЄС: "Коли справа доходить до відновлення в Україні, включно з речами, які можна було б зробити зараз, щоб підтримати українське суспільство ще до закінчення війни - я думаю, що з американської сторони буде набагато сильніший поштовх до того, щоб Європа робила більше і витрачала більше. Тому що це можливо".

Форум

XS
SM
MD
LG