Посол США при ОБСЄ розповів Росії, як повернути довіру Заходу

  • Посольство США

Представник США при ОБСЄ Деніел Бер

Представник США при ОБСЄ висловив розчарування позицією Росії щодо Мінських домовленостей. Про це він сказав у своєму зверненні до Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Американський дипломат здивований з приводу російських звинувачень на адресу Києва, мовляв, Україна не дотримується Мінських зобов’язань. Бер робить висновок, що подібні закиди є лише демонстрацією небажання Кремля визнати власні помилки, натомість Москва перекидає свою вину на інших.

Посол США в ОБСЄ ще раз закликав Росію поважати задеклароване на папері перемир’я та дотримуватись своїх же обіцянок. Він нагадує, що у Кремлі неодноразово наголошували про необхідність економічної відбудови регіону.

«Очевидно, дуже важко робити якийсь прогрес у реконструкції регіону, коли продовжуються руйнування», – зазначив посол Деніел Бер.

Посол закликає Росію вжити наступних кроків: в першу чергу, публічно оголосити свою підтримку ідеї повернення спостерігачів ОБСЄ та українських прикордонників до прикордонно-пропускних пунктів України на кордоні з Росією. Також підтримати збільшення місії спостерігачів ОБСЄ на російській стороні кордону, повернути свої війська з української території, принаймні важке озброєння. Він також закликає Кремль звільнити українських заручників, хоча б щодо найгучніших справ – Надію Савченко та Олега Сенцова.

За словами посла США в ОБСЄ Бера, ці кроки Росії стали б для західного світу сигналом доброї волі.