Вiзи до США мають стати дешевшими

Київ - 1 квiтня. Найближчим часом посольство Сполучених Штатів Америки у Києві має намір здешевити візи для українців. Така домовленість була досягнута під час зустрічі представників МЗС України з генеральним консулом посольства США.

США мають намір здешевити оформлення багаторазової візи для українців зі 165 доларiв до 100 доларiв, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України. Під час зустрічі начальника управління консульської служби МЗС Миколи Точицького з генеральним консулом США Мері Кей Карлсон було також досягнуто домовленості, що американське посольство з 31 березня вводить спрощену процедуру отримання неімміграційної візи для тих, хто раніше вже одержував американську візу, для студентів й учасників програм обміну. Нагадаю, раніше також повідомлялось, що починаючи з травня в американському посольстві у Києві розпочнеться інтерв`ювання з приводу отримання імміграційних віз для українців. До останнього часу цим питанням опікувавлось посольсво США у Варшаві.

Крім домовленості щодо спрощення видачі американських віз, Україна вирішила на чотири місяці скасувати візовий режим для громадян Євросоюзу та Швейцарії. Отже, починаючи з 1 травня по 1 вересня, європейці зможуть без віз перетнути український кордон.

Україна особливо не приховує, що одною з причин, яка змусила її вдатись до такого кроку є проведення у Києві в травні цього року музичного конкурсу “Євробачення-2005”. В той же час, на думку українських чиновників, візовий експеримент дозволить провести ретельний аналіз усіх його аспектів і можливо сприятиме подальшiй лібералізації візового режиму для українських громадян.

Європейський союз вже привітав українську ініціативу, але заявив, що поки що не має наміру спрощувати візовий режим по відношенню до України.