Польща просить пояснень щодо режиму «Одеса-Броди» - 2004-07-22

Київ – 21 липня. Польща просить Україну надати роз’яснення з приводу остаточного варіанту використання нафтопроводу “Одеса-Броди”. Нагадаємо, що на початку місяця український уряд постановив тимчасово використовувати нафтопровід у реверсному режимі.

Аварія на “Краснолиманській” відсунула на другий план стратегічно важливе для України питання - використання нафтопроводу “Одеса-Броди”. На початку липня Кабінет Міністрів заявив про свій намір тимчасово використовувати нафтопровід у реверсному режимі. Це рішення пояснювалося стратегічними інтересами України. Проте жодних пояснень з цього приводу польській стороні, яка була зацікавлена у протилежному напрямку використання нафтопроводу, не надали. Відсутність конкретних пояснень непокоїть Польщу і змушує її вимагати чіткої відповіді українського уряду.

Два дні тому, за словами торгового радника посла Польщі в Україні Анни Сковронської-Лучинської, заступник прем’єр-міністра Польщі звернувся до міністра пального та енергетики з проханням про зустріч, проте наразі відповіді не отримано:

«Польща дуже здивована тим, що відбувається, що ніякої інформації їй не було передано, занепокоєна тим, що це підриває довіру до України і навіть може погано вплинути на наміри потенційних інвесторів, оскільки в них не буде довіри, що Україна дотримується укладених договорів. Інвестори відмовляться вкладати масштабні інвестиції». Вона не виключила, що рішення українського уряду може вплинути на результати тендеру з приватизації польського підприємства “Гута Ченстохова”, в якому зацікавлений Індустріальний союз Донбасу.

Утім, на думку представника парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олекси Гудими, навряд чи найближчим часом польська сторона зможе отримати чітку відповідь з приводу остаточного використання нафтопроводу “Одеса-Броди”, оскільки всі урядовці зараз більше цікавляться президентською кампанією, і лише після того, як стане зрозуміло, хто переможе - Ющенко чи Янукович, буде зрозуміло, який вектор зовнішньої політики стане пріоритетним для України. А поки українська політика незрозуміло двовекторна:

«Ми вже всі з цього кепкуємо: вранці Президент Кучма встає на одну ногу і починає з великими симпатіями говорити про європейський вибір України і зв’язуватись телефоном з президентом Квасневським і говорити дуже гарні речі і про інтеграцію, і про те, що він вважає, що нафтопровід буде добудований і нафта обов’язково піде Каспійська, а ввечері та політика змінюється, і Президент телефонує президенту Путіну, і коментарі діаметрально протилежні».

Попри те, що уряд змінив своє рішення про напрямок використання нафтопроводу «Одеса-Броди», рішення про добудову нафтопроводу в бік Польщі не скасовано. Це підтверджують і в Посольстві Польщі в України. Крім того, українські експерти не виключають, що використання нафтопроводу в реверсному режимі не буде тривалим.