Генпрокуратура реагує на матерiали в британськiй «Iндепендент» - 2004-07-06

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом розголошення даних у справі Георгія Гонгадзе після звернення обурених правоохоронців. Про це було повідомлено під час брифінгу у Генпрокуратурі.

Після низки публікацій у британській газеті Індепендент, у яких розповідались нові подробиці у справі вбивств Георгія Гонгадзе та Ігоря Гончарова, Генпрокуратура порушила кримінальну справу. Як стверджує заступник керівника прес-лужби Генпрокуратури Юрій Бойченко, приводом для цього стали обурені звернення правоохоронців з вимогою захистити їх честь і гідність. Нагадаємо, що у статтях наводилися прізвища співробітників зовнішнього спостереження МВС, які стежили за Гонгадзе або були причетні до знищення документів про це. Юрій Бойченко заявив журналістам, що слідчі, які ведуть цю справу, готові поспілкуватись з кожним бажаючим, включно з автором матеріалів Аскольдом Крушельницьким:

«Той же Крушельницькій може прийти до нас сюди і не в такому режимі... дійсно в Індепендент, де були названі прізвища людей, які працюють сьогодні... які знаходяться... Я не знаю, чи дає якийсь звіт своїм діям Крушельницькій. Нащо це робити? Це явно він не зацікавлений у тому, щоб розслідування було об’єктивним, всебічним і повним. Розумієте, це не стимулює і не прискорює процес розслідування, воно тільки заважає йому».

Крім того Юрій Бойченко повідомив про завершення слідства у справі міліціонерів-перевертнів. Зараз обвинувачені знайомляться із матеріалами кримінальної справи, яка буде передана до суду. Загалом у справі проходить 12 обвинувачених, серед них шестеро – працівники МВС. Їх звинувачують у викраденні та вбивстві людей з метою отримання викупу. За словами Бойченка, протягом 1997-2001 було викрадено та вбито 11 заможних мешканців Києва та Київської області. Представник Генпрокуратури також розповів про скасування постанови про закриття справи щодо Ігоря Гончарова, якого вважають організатором банди перевертнів. Його справу також буде спрямовано до суду. На брифінгу Бойченко зачитав журналістам характеристику Гончарова зроблену одним із звинувачених:

«Він характеризує його як жорстку людину, маніяка, який холоднокровно розправлявся з жертвами. При цьому відчував себе володарем ситуації і вершителем долі. Він особисто неодноразово, будучи старшим офіцером міліції, скоював вбивства. При цьому перед тим, як закопувати трупи, він власноручно роздягав жертви догола. Поміщав трупи у наперед викопані на глибину не менш двох метрів ями, маскував місце захоронення, розбиваючи пляшки та висипаючи сміття на поверхню землі».

Що стосується справжньої причини смерті Ігора Гончарові, то, за словами Бойченка, на сьогоднішній день є лише одна офіційна версія – та, що заявлена у кримінальній справі. Нагадаємо, причиною смерті Гончарова слідство вважає спинальну травму.