«Наша Україна» готує свiй варiант полiтрефоми - 2004-05-13

Київ – 12 травня. Можливо вже наступного тижня до Верховної Ради надійде новий законопроект щодо внесення змін до Конституції, запропонований блоком Віктора Ющенка.

У той час, як конституційна комісія у Верховній Раді обговорює переваги та недоліки двох законопроектів щодо внесення змін до Конституції, блок Віктора Ющенка «Наша Україна» готує свій варіант змін головного законодавчого документа України. Після наполегливої критики законопроекту 3207-1, який ще минулого року підготували представники блоку Тимошенко, «Наша Україна» вирішила врахувати усі можливі протоколи і більш серйозно підійшла до написання нового законопроекту. За словами представника блоку Ющенка Миколи Катеринчука, на сьогодні готові основні положення законодавчого документа і розпочався збір підписів за внесення його до Верховної Ради. Катеренчук відзначає, що новий законопроект буде максимально компромісним, але у ньому буде запропоновано більшу залежність влади від виборців:

«Ми достатньо системно перейшли до інституту Президентства. Ми робимо його більш відповідальним перед суспільством, як юридично, так і політично. Крім того ми пропонуємо інституційну логіку, яка направлена на більшу залежність влади від виборців, тобто спочатку йде виборець, вибори, парламентська коаліція, потім вже уряд. Ми прив’язуємо дуже чітко до переможців, скажімо, в довірі виборців до тієї чи іншої програми і самої програми, з якою потім уряд буде працювати», - зазначив Катеринчук.

«Наша Україна» пропонує обирати президента всенародно, але зменшити його повноваження і вплив на уряд. Крім того суттєвою відмінністю законопроекту буде децентралізація влади в Україні. Блок Ющенка наполягатиме на тому, щоб цей проект закону був розглянутий і ухвалений Верховною Радою, ще до президентських виборів. Однак проблема полягає у підборі союзників для проведення його через парламент. Зараз «Наша Україна» веде переговори з багатьма парламентськими фракціями і лише заручившись підтримкою достатньої кількості депутатів, обіцяє винести свій законопроект на розгляд парламенту. Крім того блок Ющенка планує заручитись підтримкою Президента у проведенні своєї Конституційної реформи.