Українське МЗС шукає за Кравченком - 2004-02-25

Київ - 24 лютого. Українське зовнішньополітичне відомство звернулося до Німеччини допомогти встановити місце знаходження генерала СБУ Валерiя Кравченка. До останнього часу він працював радником українського посольства в Берліні. Але після низки гучних заяв про стеження СБУ за українськими та іноземними політиками і журналістами був звільнений з роботи. Депутат Верховної Ради Микола Томенко цього тижня вирушає в Німеччину для зустрічі з Кравченком. Через українського політика генерал погодився передати Генпрокуратурі те, що вiн називає доказами протизаконних дій керівництва СБУ.

Міністерство закордонних справ України заявило про звільнення з посади радника посольства в Німеччині генерал-майора СБУ Валерія Кравченка. Про це повідомив речник МЗС Маркіян Лубківський. Минулого тижня в Берліні Кравченко зробив низку гучних заяв про санкціоноване українською владою стеження спецслужбами за опозицією.

За словами Лубкiвського, Валерія Кравченка було звільнено з роботи в посольстві України в Федеративній Республіці Німеччина у зв’язку із порушенням законодавства України про працю та правил внутрішнього трудового розпорядку посольства України у ФРН.

Формальною причиною звільнення стала відмова Кравченка виконати наказ повернутися із закордонного відрядження. Як сказав Лубкiвський, МЗС відповідною нотою вже проінформував Німеччину про звільнення Кравченка. У генерала залишилися телефон та автомобіль, які належать посольству. Тому українські дипломати просять допомогти встановити місце знаходження генерал-майора СБУ.

Тим часом голова парламентського комітету з питань свободи слова Микола Томенко заявив, що в четвер зустрінеться з Кравченком в Німеччині. Генерал погодився передати йому документи, які начебто свідчать про злочинні накази керівництва СБУ. Томенко каже, що передасть ці матеріали слідчим Генеральної прокуратури.

«В залежності від змісту цих матеріалів, не очікуючи на те як довго і в який спосіб буде реагувати на це Генеральна прокуратура, можна було б якусь частину [документів] оприлюднювати. Виходячи з того, що це суспільно значима проблема – стеження за депутатами від опозиції чи, скажімо депутатами інших парламентів. Ми будемо шукати інші механізми парламентського контролю за тим, як ця справа розгортається» - зазначив Томенко.

Між тим генерал Кравченко, який переховується в Німеччині, робить нові заяви про незаконну діяльність українських спецслужб за кордоном. В інтерв’ю місцевому телеканалу він розповів про накази керівництва СБУ слідкувати за деякими німецькими журналістами та депутатами Європарламенту. Служба безпеки України заперечує слова Кравченка, називаючи їх «абсурдними».

Микола Томенко прогнозує, що звернення українського МЗС до німецьких колег з проханням знайти генерала Кравченка додасть справі ще більшого міжнародного резонансу.