Україно-молдовський інцидент - 2003-07-29

Міністерство закордонних справ України вже направило свої пропозиції прем’єр-міністру, щодо вирішення україно-молдавського інциденту. Про це під час брифінгу повідомив заступник глави прес-служби МЗС України Олександр Горьков.

Ситуація навколо “Дністровської ГАЕС” остаточно не з’ясована. Нагадаю, ще 17-го липня кілька молдавських прикордонників захопили буферний гідровузол Дністровської ГАЕС.

Свої дії прикордонники пояснили тим, що “демаркація державного кордону має йти через фарватер річки, а відповідно частина гідровузла має належати Молдові”. За словами заступника глави прес-служби МЗС України Олександра Горькова, своїми діями молдовські прикордонники не порушили україно-молдовський кордон, проте, добрі сусіди так не роблять.

Говорить Олександр Горький: див. аудіо запис.

Цими днями у молдовському місті Бричани проходить 10-е засідання спільної українсько-молдовської демаркаційної комісії. За словами Олександра Горькова, планується, що українські і молдовські експерти відвідають район буферної зони гідровузла Дністровської ГАЕС і на місці вивчать ситуацію.

Тим часом зовнішньополітичне відомство України вже запропонувало на розгляд прем’єр-міністра конкретні пропозиції, які будуть сприяти розблокуванню ситуації, а також запобіганню виникненню подібних непорозумінь у майбутньому. У міністерстві сподіваються, що інцидент не зашкодить україно-молдавським відносинам.

Під час брифінгу Олександр Горьков також повідомив , що Україна планує збільшить суму компенсацій родичам жертв катастрофи Ту-154 над Чорним морем. Ця пропозиція була внесена під час останнього раунду українсько-російських експертних консультацій, які відбулись 25-го липня.

За словами заступника глави прес-служби МЗС, розмір компенсацій у декілька разів перевищує суму, заявлену в ході зустрічі з сім’ями загиблих. Про які саме суми йдеться Олександр Горьков відмовився повідомляти мотивуючи це проханням російської сторони. Проте Україна сподівається, що запропонований розмір виплат буде прийнятним для сімей загиблих.