Премії для фільмів для старших віком людей



Щороку журнал Американської асоціації пенсіонерів «ААRP» вибирає переможців конкурсу кращих фільмів для літніх людей. Нагороди – золоті стільці – вручають акторам, яким за 50, чи режисерам фільмів для старшої аудиторії. Втім, як кажуть члени журі, фільмів для чи про старше покоління не так вже й багато.

«Кращим фільмом» для старшої аудиторії цього року стала стрічка Клінта Іствуда «Нескорений» («Invictus»). Говорить редактор журналу «ААRP» Білл Ньюкот:

«Це чудовий фільм про кінець апартеїду в Південно-Африканській Республіці і те, як Нельсон Мандела використав матч з реґбі для об’єднання своєї країни.

Джеф Бриджес став переможцем у номінації «кращий актор віком 50 і більше» за роль кантрі-співака у фільмі «Шалене серце» («Crazy Heart»).

Білл Ньюкот розповідає про актора:

«Він грає роль кантрі-співака, який переживає кризу особистості. Колись він був великою зіркою, і втратив все через алкоголь. Ми знайомимося з героєм в час його упадку і бачимо як фрагменти його життя стають на місце».

Виконання Бриджеса справді вражає. Редактор Ньюкат продовжує:

«Я думаю, він також отримає Оскара, і я радий, що ми першими вручили йому нагороду».

«Кращою акторкою віком поза 50» стала Гелен Міррен, яка зіграла роль спраглої кохання дружини Льва Толстого у фільмі «Остання станція» («Last Station»).

Перемогу у номінації «кращий режисер» отримала Кетрин Біґелоу за фільм «Володар бурі» («The Hurt Locker»). Ця ж стрічка була висунута на Оскара у номінації «кращий фільм».

Редактор Білл Ньюкат каже:

«Володар бурі» – фільм про війну, який цього року є справді одним із найкращих. Я сподіваюся, що Біґелоу також отримає за нього Оскара, оскільки фільм справді захоплює глядача від початку до самого кінця перегляду.

«Кращою любовною історією для аудиторії старшого віку» було визнано фільм «Джулі і Джулія».

Редактор Білл Ньюкат:

«Цей фільм спонукає вас подумати: «Я сподіваюсь, що коли я стану старшим і житиму з однією людиною так довго, то буду так само щасливим. Дуже мила стрічка».

А «кращою комедією» став фільм «Як усе заплутано» («It's Complicated»).

Організатори конкурсу висловлюють сподівання, що історії про людей старшого віку не зникнуть із поля зацікавлень кінорежисерів.