Ющенко дав відповідь на критичні заяви Медведєва

Український президент продовжив практику обміну відкритими листами із російським колегою. Два дні після появи звернення Дмитра Медведєва Віктор Ющенко відповів на озвучені у Кремлі претензії. Зміст резонансного послання глава української держави із розчаруванням схарактеризував як недружній.

Ющенко погодився із Медвeдевим лише в одному - що в стосунках двох держав є серйозні проблеми. Проте назвав неправильним покладати провину за це лише на Київ. Далі в листі український президент пункт за пунктом заперечує усі озвучені російською стороною звинувачення.

Позиція українського керівництва щодо Грузії залишається незмінною і чіткою, зазначає Віктор Ющенко. Київ визнає суверенітет цієї країни, її територіальноу цілісність і непорушність кордонів, каже він. Глава держави відповів і на закиди щодо продажу Тбілісі українських озброєнь. Президент зазначає, що постачання зброї Грузії здійнюється у повній відповідності до міжнародних норм, які не передбачають будь-якого ембарго. Ющенко також відкинув усі звинувачення у порушенні прав російськомовного населення, невиконання домовленостей в енергетичній сфері, втручання держави в справи православної церкви.

У листі український президент висловлює зустрічні закиди російській стороні. Зокрема, щодо порушення міждержавних домовленостей Чорноморським флотом РФ та безпідставності висилки українського дипломата з Москви. Окремо Віктор Ющенко коментує рішення не присилати до Києва нового посла. На його думку, це не сприятиме покращенню міждержавних стосунків, як також не полішпать їх систематичні відмови Кремля у двосторонніх зустрічах президентів двох країн. Український президент висловив готовність відновити діалог за столом переговорів і висловив сподівання на «конструктивну реакцію» на свій лист у російського керівництва.

Із аналогічним листом президент звернувся й до українського народу. Заяву глави держави показали провідні телеканали країни.