Капітолійська галявина вимагає термінового оновлення




Територія історичної галявини - розпростертої перед Капітолієм в американській столиці - переживає нині не найкращі часи, кажуть експерти, і потребує вкладення великих коштів.

Знаменита Капітолійська галявина: гарна, велична, вражаюча. Триста гектарів Національного парку в серцевині американської столиці. Тут є десятки меморіалів, пам’ятників, алей, фонтанів та найкращих музеїв країни. Капітолійська галявина була також сценою найважливіших в історії країни акцій протестів.

Сорок п’ять років тому Мартін Лютер Кінґ молодший виголосив свою історичну промову на сходах Меморіалу Лінкольну.

Офіційні святкування Дня незалежності традиційно відбуваються на цій галявині. Феєрверки на честь четвертого липня приваблюють кожного року десятки тисяч глядачів. Перед публікою виступають популярні музиканти та проходить святковий парад.

Кожного року тут також відбувається Фестиваль Народної творчості.

Останнім часом однак бюджет на втримання цієї площі був значно урізаний, а роки важкого використання не могли не позначитись на її стані. Нещодавно на засіданні Конгресу США представниця від Округу Колумбія Еленор Голмс висловила своє занепокоєння:

«Це мабуть найцінніше громадське місце у країні і, нажаль, найбільш недоглянуте та недооцінене».

Десятками років на Капітолійській галявині не проводились ремонтні роботи, кажуть експерти. Там бракує стаціонарних туалетів, місць для відпочинку та ресторанів. Трава на галявині понищена. Вода у фонтанах забруднена. Переходи та доріжки нерівні і їх часто заливає водою. Гарієт Треґонінґ, який завідує столичним управління планування Округу Колумбія – як називають територію, де розташована столиця - дуже стурбований:

«Нещодавно Міністерство з надзвичайних ситуацій заявило про своє занепокоєння щодо ризику затоплення Капітолійської галявини через послаблення дамби на річці Потомак».

Дамба відгороджує ріку від затоки – штучного водоймища, що прилягає до галявини. В затоці розташований Меморіал третьому президенту США Томасу Джефферсону.
Навесні мільйони туристів зі всього світу збираються тут помилуватися цвітінням японської вишні – на тиждень вся затока перетворюється на біло-рожеве видовище.
Територія затоки також потребує ремонту, а це, за підрахунками експертів, обійдеться у 150 мільйонів доларів.

Каролін Киннінґгем – президент неурядової організації Фонду збереження Капітолійської галявини, що бореться за фінансування цього проекту – не менш занепокоєна:

«Меморіал Джефферсону в особливій небезпеці, оскільки двічі на день дамба є під тиском приливів та відливів з Потомаку. Настав час її замінити. Це дуже важливий проект. Поки що меморіал неушкоджений, але настав час діяти».

Каннінґгем прогнозує, що на загальний ремонт галявини може піти до половини мільярда доларів. Такі витрати вона вважає однак виправданими:

«Кожного року на галявину приходить 25 мільйонів людей. Це більше відвідувачів, ніж у Йеллоустоунському, Йосемітському парках та Великому Каньйоні разом. Це більше того, ніж ця місцевість може прийняти».

Щорічно на Галявині відбувається майже три тисячі різноманітних акцій. Деякі з них - як-от двотижневий Фестиваль вишневого квіту - приваблює понад мільйон туристів. Тому, як кажуть, належний догляд - це необхідність, а не розкіш. І якщо обличчя будь-якого дому - його подвір’я, то обличчя столиці - Капітолійська галявина.