США зобов`язалися зробити авто екологічно-чистішими




У Білому домі підписано документ, який американські медіа вже назвали історичним. В його основі – створення екологічно чистіших авто та зменшення залежності США від імпортованої нафти.

Лідери найбільших автомобілебудівних компаній США, губернатори штатів, законодавці і представники природоохоронних організацій підписали сьогодні у Білому домі документ, який американські медіа вже назвали історичним. В його основі – створення екологічно чистіших авто та зменшення залежності США від імпортованої нафти.

Вперше в історії США уряд вводить загальнодержавні обмеження на викиди автомобілями чадних газів і загальні стандарти економічності авто, що вироблятимуться і продаватимуться в США.

За допомогою компромісу, досягнутого сьогодні між представниками уряду, автовиробниками і екологами, Обама розраховує вирішити два своїх глобальних завдання – покращити екологічну ситуацію і зменшити залежність країни від закордонної нафти.

«Хоча Сполучені Штати становлять менше, ніж 5 відсотків населення Землі, ми створюємо майже чверть світового попиту на нафту. Тому встановлення нових стандартів є виграшним для всіх – споживачі платитимуть менше за бензин, менше грошей буде витікати з країни, краще працюватиме економіка, буде менше забруднення. А компанії, представники яких зібралися тут – матимуть нові стимули створювати нові технології та робочі місця.

Відповідно до плану, викиди чадних газів автомобілями мають зменшитись на 25 відсотків. Щоб цього досягнути, автовиробники мусять до 2016 року підвищити економічність легкових автомобілів до стандарту споживання у 6 з половиною літрів на 100 кілометрів. Досі, стандарт становив 9 з половиною літрів на 100 кілометрів.

Ініціативу привітав Ден Бекер від Кампанії за безпечний клімат. Він сказав, що в результаті споживач спалюватиме менше бензину, економитиме гроші на заправках і менше забруднюватиме довкілля. І нарешті, додав він, американські автовиробники будуть змушені конкурувати з японськими, які давно перемагають на ринку.

Довгий час автовиробники становили опір введеню загальних стандартів економічності, але цього разу більшість з них підтримує рішення нової адмінстрації. Чому? Виробникам важко було дотримуватись різних стандартів, які досі існували в різних штатах.

Як пояснив експерт авто галузі Джеремі Евил, зараз, у кожному штаті діють різні закони економічності машин і різні екологічні стандарти. І автовиробникам було дуже важко зодовольняти правила кожного штату.

Каліфорнія, де губернатором є Арнольд Шварценеґґер, мала найвищі вимоги економічності до нових авто, що продаються у штаті.

Розраховуючи національні стандарти, Обама тісно співпрацював зі Шварценеґґером, як також з представниками автомобільних компаній.

Після того, як уряд позичив мільярди доларів трьом американським автогігантам, останнім важко було загальмувати цей процес. Як сказав Патрік Майклс від Інституту Катона, американські автовиробники зараз справді стали американськими, адже вони тепер частково належать уряду. Тому уряд може їм говорити, які машини вони мають виробляти.

Фахівці кажуть, що технології, які мають зробити авто відповідними до нових стандартів – вже існують. Як приклад вони показують японських виробників, автомобілі яких вже давно перевищують ці стандарти.

Як сказав Бекер від Кампанії за безпечний клімат, американські виробники знають як це зробити. І вони це зроблять. Нові правила змусять їх до цього.

Втім, кажуть у Детройті, виготовлення нових машин за новими стандартами призведе до їх подорожчання для покупця в середньому на тисячу триста доларів. Але, як говорять експерти, ці гроші окупляться для них на заправках за три роки.