Республіканці звинувачують Спектера у політичній зраді



Сенатор із майже 30-річним стажем Арлен Спектер вирішив, що більше не погоджується з політикою республіканців. Його перехід до лав демократів наблизив їх до 60 голосів необхідних аби мати абсолютну більшість у Сенаті країни. Втім для Республіканської партії такий крок сенатора став політичним землетрусом.

Спектер говорить, що залишив Республіканську партію через консервативних виборців у його рідному штаті Пенсильванія. Сенатор не приховує, що боїться програти попередні вибори кандидата від республіканців, участь у яких, як правило, беруть запеклі та консервативні прихильники партії. Спектер розлютив останніх, коли підтримав план виходу з економічної кризи Президента Барака Обами і не мав шансів на перемогу.

Арлен Спектер зазначив: «Я у Сенаті 29 років і не готовий аби мою подальшу долю вирішувала група консервативних учасників попередніх виборів у Пенсильванії».

Шоковані республіканці звинуватили Спектера у політичній зраді заради власних інтересів. Спектер завжди був поміркованим республіканцем, хоча часто вів палкі політичні баталії з демократами і голосував переважно з республіканцями. Однак сенатор з Пенсильванії завжди стояв на стороні демократів коли мова йшла про право на аборти та дослідження стовбурових клітин.

У разі якщо в штаті Мінесота, де з листопада минулого року триває судова тяганина щодо результатів виборів у Сенат, переможе демократ Ал Френкен, а виглядає що так і станеться, то демократи отримають 60 голосів у Сенаті. Це позбавить республіканців можливості блокувати рішення з якими вони не погоджуються ізробить їх статистами без політичного впливу. Однак Спектер попередив, що його перехід не означатиме автоматичний голос за демократів:

«Я хочу підкреслити, що не змінюватиму свою незалежність, чи мій власний підхід до певних проблем. І не буду автоматичним шістдесятим голосом».

Демократи тепло привітали нового члена партії у Сенаті. Президент та віце-президент негайно запросили Спектера до Білого дому. Барак Обама пообіцяв підтримати Арлена Спектера під час попередніх виборів кандидата від демократів на крісло сенатора від Пенсильванії наступного року.