РНБО розглядала питання дострокових виборів

Питанням забезпечення позачергових виборів до парламенту сьогодні опікувалася Рада національної безпеки та оборони України. Після кількагодинного засідання було ухвалено рішення, що вибори мають фінансуватися з резервного фонду.

Судове змагання протягом вікенду влаштували між собою українські прем`єр та президент. Спочатку БЮТ оскаржив в Окружному адміністративному суді міста Києва указ президента про провденння дострокових виборів. Більше того, ЦВК призупинила підготовку до виборів після цього рішення. А вже далі президент оскаржив це судове рішння у суді вищої інстанції. І саме Віктор Ющенко звільнив Володимира Калаберду, судді, який на думку президента перевищив свої поноваження, оскільки в секретаріаті глави держави вважають, що робити це може лише Конституційний суд України.

Між тим, на фоні судового протистояння, загрозу для виборів складає і той факт, що уряд немає грошей для проведення виборчої кампанії та самих виборів. Мова йде про 48 з половиною мільйонів гривень.

Декілька годин перші особи держави на засіданні Ради національної безпеки та оборони вирішувалим, де взяти гроші на вибори. В результаті їх мають виділити з резервного фонду, до того ж негайно.

Між тим, Юлія Тимошенко та її соратники кажуть про те, що резервний фонд передбачає кошти для подолання надзвичайних ситуацій і спустошувати цей фонд небезпечно. Втім, депутати зазначають, окрім грошей – є й інші способи блокування виборів. Які з них застосують в Україні, покажуть наступні декілька днів.