Економічна криза послабила пенсійні фонди американців

Одну групу американського суспільства сьогоднішня економічна криза зачіпає особливо болісно. Це люди, які збираються виходити на пенсії. 78 мільйонів представників так званого покоління бейбі-бумерів завершує свої кар’єри в той час, як їхні пенсійні фонди, вкладені у різноманітні акції, стрімко втрачають свою вартість.

Долорес Голмс думала, що зможе вийти на пенсію в 62 роки та подорожувати. Однак її мріям збутися не судилося. Пенсійний рахунок Долорес, як і рахунки багатьох інших, різко втрачає свою вартість.

Тим, кому зараз за 50, важко не впасти у паніку. Брокери кажуть, що кількість дзвінків із скаргами протягом останніх днів зросла у кілька разів. Деякі працівники старшого покоління припинили вкладати у власні пенсійні рахунки. Інші – забирають з них гроші, аби сплачувати за щоденні витрати, іпотечний кредит та інші борги.

Водночас аналітики кажуть, якщо ці люди зарано почнуть забирати кошти з власних пенсійних рахунків, то коли їм буде 70 - 80 років, там мало що залишиться.

Останнім часом кількість американців, які працюють у віці за 55 років зростає. Деякі з них працюють за бажанням. Інші – за необхідністю. Експерти кажуть, що в такому ринку як сьогодні, ті, кому небагато залишилися до пенсії, мають думати не про відпочинок, а про роботу. Щодо пенсійних рахунків, то їх краще взагалі не чіпати якомога довше. Людям похилого віку радять працювати довше і в такий спосіб контролювати своє фінансове становище.

Долорес каже, що вона, напевно, працюватиме у своєму готелі і тоді, коли їй буде за 80. А от чи зможе коли-небудь насолодитися відпочинком, вона не знає.