Тимошенко готується до чергового візиту в Росію

28 червня, коли всі українці відзначатимуть День Конституції, Юлія Тимошенко відбде до Москви, де проведе переговори зі своїм російським колегою Володимиром Путніим. Тема переговорів – об`єм та ціна російського газу для України.

Як відомо, раніше Росія офіційно повідомила про те, що з нового року ціна на газ для України зросте удвічі і перейде позначку у 300 доларів. Тепер перед Тимошенко стоїть складне завдання – домовитися з росіянами про достатній об`єм газу за зрозумілою ціною. Принаймні це суть директив, які українська прем`єрка отримала від Президента Віктора Ющенка.

За словами президента, одним із завдань уряду є "Чітке закріплення на міжнародному рівні тих показників об'ємів поставок російського газу, що необхідні для 2009-го року, чітке закріплення на міжнародному рівні тих об'ємів, що входять в зобов'язання України щодо прокачування російського газу західноєвропейським споживачам».

Ющенко хоче, аби Тимошенко домоглася від Путіна того, чого жодному українському прем`єру ще не вдавалося – чіткої формули формування ціни на газ.

"Усім учасникам має бути зрозуміла ціна газу і за якою формулою її виписують. Щоб це була ціна не політична, а економічна. Аналогічна ситуація із транзитом російського газу", – пояснив він. Причому зробити це обидві країни мають до 15 вересня.

Ціна на газ та цілковита залежність України саме від російського газу є вже не лише економічним, але й політичним чинником. В українській пресі часто звучать тези про те, що підняття ціни на газ вдвічі може миттєво вбити рейтинг будь-якого політика, який буде займати посаду прем`єр-міністра і стати причиною серйозної економічної кризи. Або ж навпаки – пришвидшити нарешті реформи в сфері енергетики та зробити країну більш енергоощадливою та конкурентноспроможною у сучасному світі.