НАТО все ще не має чіткого рішення щодо України

Північно-атлантичний Альянс поки що не визначився чи готовий до тіснішої співпраці із Україною. Міністри закороднних справ країн-членів НАТО у четвер радилися з цього питання в Брюсселі. Однак жодного рішення не ухвалили.

І прихильники і противники зближення України із НАТО можуть із полегшенням зітхнути. Міністри закордонних справ країн-членів Альянсу не ухвалили ні позитивного, ані негативного рішення – чи вже найближчим часом давати Києву План із набуття членства – так званий ПДЧ. Це питання було одним із центральних на зустрічі міністрів у Брюсселі. Дискусія з українського питання була дуже глибокою, сказав генсек Альянсу Яап Де Гооп Схефер після завершення наради:

“В Альянсі визнають прагнення і України, і Грузії приєднатися до ПДЧ, і високо цінують співпрацю з цими країнами в рамках інтенсифікованого діалогу. Ми обговорили це питання, але не робили якихось висновків і не знайшли рішень. Дискусія триватиме і до саміту в Бухаресті”.

Втім міністри, за словами Схефера, не обговорювали внутрішньополітичну ситуацію в Україні, де питання приєднання до ПДЧ майже на місяць заблокувало роботу парламенту. Генсек Альянсу каже – це не в компетенції блоку:

“Ми не аналізували цього питання. Це було б не дуже доречно. Як проводити свою зовнішню політику мають вирішувати самі українці. Ми обговорювали лист, який підписали президент, спікер Верховної Ради і голова уряду, але як я вже казав, рішення не ухвалили”.

Оглядачі кажуть – поки що Альянс не може дійти згоди в цьому питанні через позицію Німеччини та Франції. Політичне керівництво цих країн ще не визначилося, чи варто давати Україні та Грузії ПДЧ на бухарестському саміті, який відривається на початку квітня.