Гіларі Клінтон підтримала рух України до НАТО

Претендент на президентську кандидатуру від Демократичної партії Гiларi Клiнтон привiтала лист українських керівників до НАТО та пообіцяла пiдтримати рух України до альянсу.

«Я з ентузіазмом вітаю лист від 11 сiчня від президента України Вiктора Ющенка, прем`єр-мiнiстра Юлії Тимошенко та голови Верховної Ради Арсенія Яценюка до генерального секретаря НАТО Яап Де Хооп Схеффера, в якому вказано на прагнення України до тісніших стосункiв з НАТО, включно з участю в Планi дій щодо членства», - сказано з заявi, опублiкованiй на сайтi www.HillaryClinton.com.

Клінтон висловлює надiю, що кроки в цьому напрямку буде зроблено на самiтi НАТО в Бухаресті на початку квітня. Колишня перша леді також аплодує «намаганням України шляхом набуття членства в НАТО мiцно закрiпити своє мiсце в транс-атлантичнiй спiльнотi».

«Я обіцяю пiдтримати намагання України виконати необхiднi передумови для участi в ПДЧ та, в перспективi, для набуття членства в НАТО. Сполучені Штати повиннi активно заохочувати інші країни НАТО поглиблювати свої двосторонні вiдносини з Україною – державою, яка розiрвала з своїм авторитарним минулим i яка прагне жити у добрих стосунках зi всіма своїми сусiдами», - сказано далі в заявi.

Колишня перша ледi також закликала адміністрацію Буша надати Українi всю необхiдну підтримку для завершення нею процесу приєднання до Світової організації торгiвлi.

В заявi також перераховано поїздки Гіларі Клінтон в Україну та зусилля, якi вона доклала ще в якостi першої леді на підтримку демократичного руху в Українi, потерпілих вiд чорнобильської катастрофи та українських жінок-жертв торгiвлi людьми.

На думку оглядачiв, невипадково, що заяву опублiковано за кілька днiв до Супер-вiвторка – дня, в який панi Клінтон та її головний суперник за кандидатуру від Демократичної партії Барак Обама у понад 20-ох штатах змагатимуться за голоси американських виборцiв, немалу частину яких складають американські українці.