Захід обговорює призначення Тимошенко прем’єром (ВІДЕО)

Західний світ миттєво відреагував на обрання Юлії Тимошенко Прем'єр-міністром України і формування нового складу українського уряду. Інформаційні повідомлення про це одразу почали з'являтися в провідних західних засобах масової інформації. На подію відразу відреагували і офіційні особи Сполучених Штатів та Європи.

Повідомлення про те, що Юлія Тимошенко вдруге стала українським прем’єром миттєво з’явилися в Інтернет-версіях провідних американських газет “Вашингтон Пост”, “USA Today” та “Нью-Йорк Таймс”, які посилаються на статті з міжнародних інформагенцій Ройтерс та Асошиейтед Прес. Преса поки уникає коментарів, наголошуючи лише на тому, що Верховна Рада проголосувала за Тимошенко мінімальною більшістю голосів, що показує настільки хиткою є новостворена парламентська більшість.

Як повідомляють українські та західні інформагенції, на адресу Юлії Тимошенко почали надходити привітання від лідерів європейських країн та міжнародних організацій. Зокрема відомо, що нового українського прем’єр-міністра привітали канцлер Німеччини Анґела Меркель, Верховний представник ЄС з питань спільної безпеки Хав’єр Солана, Президент Європейської комісії Хозе Мануель Баррозу та Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс. Посол США в Україні Вільям Тейлор назвав голосування за Тимошенко – голосуванням за реформи і побажав новому уряду працювати довго та стабільно.

Свої оцінки та сподівання щодо діяльності нового Уряду України висловлюють і західні аналітики. Зокрема відомий економіст, старший експерт Інституту міжнародної економіки Петерсена, Андерс Аслунд в інтерв'ю “Голосу Америки” сказав, що Захід очікує, що Україна нарешті буде допомагати сама собі:

“Усі хочуть одного – щоб Україна потурбувалась про себе, провела необхідні реформи. Захід не має проблем з Україною, як державою. Питання не в тому, як сильно Україна любить нас, а в тому, як сильно Україна любить саму себе”.

Що ж до питання складу та перспектив успіху уряду Юлії Тимошенко, то, колись жорсткий критик минулого уряду Тимошенко, Андерс Аслунд каже, що у новому уряді є професіонали які при правильному управлінні можуть провести необхідні реформи:

“Я б наголосив на трьох людях, які, на мою думку, є дуже важливими для уряду. Віктор Пинзеник, як міністр фінансів – який є одним з найкращих економістів в Україні. Звичайно, права рука Тимошенко у зовнішній політиці – Григорій Немиря, який, я думаю, буде українським обличчям для Заходу - і це дуже добрий вибір. І третя дуже важлива людина це Юрій Ехануров, який є одним з найкомпетентнішим управлінців в Україні. І навіть якщо питання оборони нове для нього, його адміністративні навички – якраз те, що потрібно для того, щоб продовжити реформи у Міністерстві оборони. І, на мій погляд, він буде контролювати і балансувати Юлію Тимошенко в уряді”.

Андерс Аслунд висловив сподівання, що політики та урядовці винесли уроки з діяльності минулого уряду і тепер Юлія Тимошенко не буде так домінувати в уряді, як це було 2005-го року. Що ж до вирішення нагальних проблем, які стоять перед урядом Тимошенко, то, на думку Андерса Аслунда, їх є декілька. Одна – це зменшення енергетичної залежності від Росії і усунення “Росукренерго” від домінування на енергетичному ринку України.

З ним погоджується Маргарита Балмаседа – професор Університету Сетон Гол. Але вона висловила сумнів, що Юлія Тимошенко на чолі уряду зможе вирішити цю проблему:

“Юлія Тимошенко енергійна особа і харизматичний лідер, і я не маю жодного сумніву, що вона може змінити ситуацію в Україн. Ніхто не заперечує її досвіду в енергетичному секторі, однак дехто вважає, що Юлія Тимошенко може замінити “Росукренерго” подібною компанією, у якій вона буде мати свій власний інтерес”.

Що ж стосується ефективності роботи уряду загалом, то колишній посол України у США Стівен Пайфер, зокрема, каже, що її забезпечення – в інтересах як президента, так і нового голови уряду.

“Як на мене, то найкращим шляхом, у якому у виграші б були і президент, і Юлія Тимошенко, це забезпечити дієздатність цього уряду. І якщо буде добра співпраця між президентською Адміністрацією і Кабінетом Міністрів, то це покаже, що вони навчились на помилках 2005-го року. І якщо уряд справді буде ефективно працювати і робити кроки, щоб задовольнити інтереси та потреби людей, то це, можливо, найкращий шлях для переобрання Президента Ющенка. І звичайно це буде також добре для обрання президентом Юлії Тимошенко”.