Закінчився саміт лідерів країн Північної Америки

У канадському місті Монтебелло закінчився дводенний самміт за участю лідерів країн Північної Америки. Президент Буш прибув до Канади з метою зміцнити стосунки з Прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером та мексиканським Президентом Феліпе Кальдероном.

Основна тема переговорів – безпека кордонів та торгівля. На думку мексиканського президента, нестача економічної інтеграції між країнами Північної Америки – одна з причин втрати континентом своєї конкурентоспроможності в світовій торгівлі:

“Ми маємо скористатися з того, що ми – сусіди та союзники, аби досягти процвітання та безпеки для наших громадян”.

Три лідери домовилися тісно співпрацювати, аби зупинити імпорт небезпечних для здоров’я людини продуктів до їхніх країн. А також – шукати практичних шляхів для вирішення екологічних проблем. Також Джордж Буш позитивно відзначив роль Канади в Афганістані. Втім, Прем’єр-міністр Стівен Гарпер заявив, що Канада може вивести свої сили з Афганістану до 2009-го року:

“Ви знаєте, ми всі можемо пишатися тією роботою, яку здійснюють канадські війська в Афганістані. Але парламент країни має ухвалити рішення, чи наша місія в Афганістані триватиме. Я думаю, що наша присутність вже принесла свої плоди”.

Що стосується Іраку, то Буш визнав розчарування урядом Прем’єр-міністра Нурі аль Малікі. Втім, на думку президента, рішення щодо його подальшої підтримки має приймати іракський народ, а не американські політики:

“Народ Іраку зробив великий крок щодо примирення, прийнявши найсучаснішу Конституцію на Близькому Сході. І їхній уряд має гідно працювати. Я думаю, що існує певний рівень розчарування щодо лідерів Іраку”.

Переговори були затьмарені ураганом Дін, що наніс значної шкоди узбережжю Мексики. Президент Буш висловив занепокоєння та заявив про готовність надати допомогу.