Луїс Либбі відбуватиме покарання “умовно”

Луїса Либбі, колишнього помічника віце-президента Ричарда Чейні, засудили у березні за неправдиві свідчення під присягою. Його вирок складав два з половиною роки ув’язнення. Завдяки рішенню Джорджа Буша, покарання пом’якшене і Либбі залишиться на волі. Щоправда колишньому посадовцю доведеться заплатити чверть мільйона доларів штрафу та протягом двох років вважатися в’язнем “умовно”.

Це рішення одразу викликало хвилю критики в американському політикумі. Схоже, Джорджу Бушу буде не просто виправдати такий крок перед громадськістю та політичними опонентами, особливо напередодні виборів.

У своїй заяві президент сказав, що він поважає рішення суду, але вважає, що винесений вирок – це занадто серйозне покарання.

Рішення, що пролунало як вибух бомби посеред білого дня, Буш оприлюднив після насиченої зустрічі з Путіним у Кеннебанкпорті. Республіканці і президентська адміністрація підтримали рішення. Що ж до демократів – то вони не забарилися з жорсткою критикою.

Сенатор-демократ Чарльз Шумер заявив: “Заміна покарання для Либбі це одночасно сумний і прогнозований випадок, бо ця адміністрація завжди ставила себе вище закону”.

Луїса Либбі було визнано винним у березні цього року в перешкоджанні правосуддю у справі про розсекречення імені та поширення інформації про агента ЦРУ. Колишній дипломат Джо Вілсон, дружина якого Валері і була тим розсекреченим агентом ЦРУ, розкритикував дії Буша:

“Буш став прибічником порушень закону, приймаючи рішення про звільнення Либбі. Тепер він сам під підозрою”.

Либбі став єдиною особою, засудженою у цій справі. Він є найвищого рангу посадовцем Білого дому, визнаним винним за скоєння злочину, з часів скандалу Іран-Контрас у 80-их роках.