Верховна Рада вдруге оскаржила президентський Указ

Конституційний Суд України отримав подання щодо неконституційності президентського Указу від 26 квітня. Про те, що запит, який подали 160 народних депутатів, зареєстровано, повідомила прес-служба інстанції.

Водночас, отримавши другий Указ, Конституційний Суд продовжує розглядати і перший Указ від 2 квітня, який втратив чинність. Засідання проводили у п’ятницю в закритому режимі.

Розгляд триває незважаючи на те, що раніше повідомляли про припинення провадження у цій справі. Про це, зокрема, заявляв народний депутат від “Нашої України” Руслан Князевич в ефірі на телеканалі “1+1”. За його інформацією, за закриття справи проголосували у четвер усі 17 суддів, а рішення мали оприлюднити зранку у п’ятницю.

Представник Президента в суді Володимир Шаповал також заявляв, що у Конституційного Суду немає підстав продовжувати справу, оскільки відсутній предмет розгляду.

А між тим Віктор Янукович вважає, що свій новий Указ, з перенесеною датою виборів, президент підписав з остраху перед вердиктом Конституційного Суду щодо першого Указу. Про це прем’єр-міністр заявив під час зустрічі з Генсеком Ради Європи Тері Девідсом.

“Президента лякало майбутнє рішення Конституційного Суду, бо він чудово розумів: воно буде не на його користь”, – заявив Янукович.

Ще різкішими у висловах були члени уряду. Міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич запропонував, замість юридичної, дати психіатричну оцінку новому Указові про розпуск парламенту. За словами Шуфрича, якого цитує прес-служба міністра, “на другий президентський Указ чекає доля першого”.

Не стримували емоцій і депутати від коаліції. Соціаліст Василь Волга, пославшись на отруєння Ющенка діоксином, запропонував створити парламентську слідчу комісію, яка мала б з’ясувати, чи може президент за станом здоров’я виконувати свої повноваження.

У відповідь президентський Секретаріат назвав розпущену Верховну Раду “дискусійним клубом народних депутатів”. Після видання першого указу парламент не діє, – нагадав на брифінгу в п’ятницю заступник голови канцелярії Ігор Пукшин. Як він заявив, із появою Указу від 26 квітня попередній від 2 квітня втратив чинність, але не був скасований, а відтак усі рішення Верховної Ради з 2 по 26 квітня нелегітимні. Пукшин наголосив, що це так само стосується і питання імпічменту, порушеного депутатами.

А тим часом Прем’єр Віктор Янукович скликає в суботу екстрене засідання Кабміну. Урядовці вирішуватимуть, чи виконувати новий Указ президента від 26 квітня.

Цього ж дня, у суботу ввечері, опозиція скликає мітинг на Європейській площі. Окрім Юлії Тимошенко, В’ячеслава Кириленка та Юрія Луценка, очікують, що у мітингу братиме участь Президент Віктор Ющенко.