Створено систему пошуку зниклих дітей

За даними Міністерства юстиції США, щороку у Сполучених Штатах зникає близько 800 тисяч дітей та підлітків. Більшість із них знаходять, однак доля багатьох назавжди залишається невідомою.

Американські правоохоронці розробили спеціальну систему повідомлень про дітей, які зникли. Цю систему назвали на честь дівчинки Ембер Гагермен, викраденої і вбитої 1996-го року у штаті Техас. 2002-го року система стала загальнонаціональною. За її допомогою вже знайдено понад 230 дітей.

Ембер Гегерман була викрадена під час прогулянки на велосипеді та жорстоко вбита у містечку Арлінгтон. Ця трагедія потрясла увесь штат. Загальнонаціональною систему повідомлень Ембер зробив Президент Буш.

Коли зникає дитина віком до 18-ти років, місцеві радіостанції передають спеціальні повідомлення. Роберт Говер працює у Національному Центрі зниклих та експлуатованих дітей:

“Тепер ми використовуємо Інтернет, радіо, телебачення, послуги Міністерства транспорту. Ми вивішуємо повідомлення на дорожніх знаках, на лотерейних машинах, відсилаємо попередження водіям транспортних компаній. Використовуємо всі доступні способи і нові технології, щоб поширити інформацію”.

Наразі свої попередження система Амбер розміщує і на популярному сайті MySpace.com. Як тільки таке повідомлення надходить, інформацію надсилають кожному користувачу сторінки, який проживає за тим же поштовим індексом, що і зникла дитина. Це нововведення насправді грає ключову роль у пошуку зниклих дітей. Адже що більше людей отримує повідомлення, то більше шансів отримати якусь інфориацію.

Національний центр зниклих та експлуатованих дітей допомагав правоохоронцям у справах зниклих дітей ще задовго до появи нової системи. Місія заснованого 1984-го року центру – запобігання викраденням та сексуальній експлуатації дітей, а також допомога у їх пошуках.

Говер каже, що дітей викрадають з різних причин: “Ми маємо справу з різними випадкам: викрадення як родичами, так і чужими людьми. Інколи це стається, коли під час родинної суперечки один із батьків забирає дитину, часом, коли подружжя судиться за опікунські права. У багатьох випадках злочинці це роблять для сексуальної експлуатації дітей. Одним словом, мотиви можуть бути різними”.

Пошукова робота центру може поширитись на всі куточки світу. З дня свого заснування Національний центр допоміг поліції знайти понад 100 тисяч дітей. А система Амбер крім того, поширює інформацію серед населення про масштаби проблеми зниклих дітей.