Четверо мiнiстрiв-«нашоукраїнцiв» йдуть з уряду

Четверо міністрів українського уряду подали заяви про звільнення. Їхня відставка трактується наслідком переходу в опозицію про-президентського блоку Наша Україна. До них може долучитися керівник МВС Юрiй Луценко. Він також подав заяву про звільнення, хоча згодом відкликав її. Ще два міністри – оборони та закордонних справ, попри прогнози аналітиків, мають намір залишитися на своїх посадах. Окремі представники правлячої «антикризової» коаліції не виключають, що запропонують заповнити вакансії в уряді президенту.

В українському уряді незабаром з`явиться щонайменше чотири вакансії. Міністри юстиції, охорони здоров`я, культури та молоді і спорту написали заяви про звільнення і передали їх до Верховної Ради. Свій вчинок вони пояснили переходом блоку Наша Україна в опозицію. До цього часу міністри утримувалися від будь-яких коментарів щодо дій уряду, демонструючи командний дух. Нині вони стали відвертішими. Міністр юстиції Роман Зварич зізнається – Партія регіонів порушила закріплені в Універсалі національної єдності домовленості. Зокрема в питанні вступу України до СОТ, співпраці із НАТО, мовній політиці:

«Універсал був написаний в такій формі, щоб він мав зобов`язальний характер. На сьогодні є всі підстави говорити про те, що деякі сторони лукавили, аби забезпечити подання президентом кандидатури прем`єр-міністра і сформувати коаліційний уряд», -- зазначив Зварич.

Свої посади, за всiма ознаками, збережуть два міністри, які представляють Нашу Україну. Керівники оборонного та зовнішньополітичного відомства Анатолій Гриценко та Борис Тарасюк, порадившись із Віктором Ющенком, вирішили не писати заяви про звільнення. Адже вони, згідно з Конституцією, призначаються за квотою глави держави.

Несподіванкою для багатьох стало повідомлення, що заяву про звільнення написав і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Адже ще напередодні він категорично заперечував свій намір йти з посади. Говорить лідер фрації Наша Україна Роман Безсмертний.

«Наша Україна висувала Луценка на посаду міністра внутрішніх справ. І рішення відповідне прийняте, щоб всі, кого висувала Наша Україна пішли у відставку. Або відмежувалися від Нашої України своїми відповідними заявами».

Партія регіонів поки що не поспішає звільнити міністрів-нашоукраїнців. Пропонує заповнити вакансії президенту. Принаймні таку можливість главі держави залишає один із лідерів «регіоналів» Євген Кушнарьов:

«Якщо презедент цього не забажає, то ми заповнимо ці вакансії досить швидко кваліфікованими професіоналами. Як то кажуть: «загін не помітить втрату бійця».

Втім вже пізніше, прем`єр міністр Янукович заявив, що антикризова коаліція вже найближчими днями підшукає заміну урядовцям, які подали заяви про звільнення. Посади розділять пропорційно між політичними силами, які формують парламентську більшість.

Тим часом один із членів правлячої антикризової коаліції – Компартія - пропонує звільнити не тільки тих міністрів-«нашоукраїнців», які подали заяви. Лідер КПУ Петро Симоненко вимагає негайно відправити у відставку також Гриценка і Тарасюка. Він вважає, що своїми про-натівськими заявами і діями вони шкодять українсько-російським стосункам.