Заяви Макрона про здатність домовитися з Путіним називають «ризиком»

Франція зараз головує у ЄС і президент Еммануель Макрон готується до виборів у квітні

Президент Франції Еммануель Макрон привернув міжнародну увагу заявами, що під час візиту до Москви 7 лютого він запропонує російському президентові Володимиру Путіну компроміс, який може знизити загрозу силових дій Росії проти України і покласти край напруженості у Європі.

Готуючись до поїздки Макрон провів низку телефонних нарад з союзниками зокрема з президентом США Джозефом Байденом 6 лютого і з британським прем’єр-міністром Борисом Джонсоном напередодні.

Після переговорів з Путіним Макрон 8 лютого буде вести переговори з президентом Зеленським у Києві.

Еммануель Макрон сказав французькому часопису Journal du Dimanche минулими вихідними, що готовий говорити з Москвою про покращення безпекової рівноваги у Європі і «прояснення правил» стосовно НАТО і ЄС, а також про «новий порядок у Європі» на основі «принципу суверенної рівності між державами».

Деякі ЗМІ та коментатори називають наміри французького президента амбітними і навіть ризикованими з огляду на те, що Росія підштовхнула теперішню міжнародну дипломатичну активність, стягнувши до України багатотисячні війська і натякаючи на готовність до силових дій.

Якщо йому вдасться, то він буде героєм...

«Ми прямуємо в лігво Путіна, і у багатьох відношеннях це покладання на шанс», - цитує агентство Reuters джерело назване близьким до Макрона.

Коментатори вказують, що президент Франції, яка зараз головує в ЄС, готується до виборів у квітні, і невдачі, або досягнення у міжнародній політиці можуть відіграти роль у його політичному майбутньому.

Видання Politico.eu пише, що «Макрон йде на велетенську авантюру, виставляючи себе світовим лідером, який здатний домовитися з російським президентом».

«Якщо йому вдасться, то він буде героєм, який запобіг нападу на Україну та повернув Європі дипломатичну вагу, і все це якраз перед французькими президентськими виборами у квітні», - міркують автори в Politico, зауважуючи, що деякі європейські партнери остерігаються готовності Макрона в деяких питаннях догоджати Путіну.

The New York Times пише, що «човникова дипломатія французького президента у Москві та Києві буде делікатною справою з огляду на європейські застереження та американську рішучість».

«В той час як адміністрація Байдена веде жорстку лінію, Німеччина сидить тихо, а президент Путін прагне змусити погодитися з російськими наріканнями на безпеку, саме пан Макрон зробив себе центром дипломатії у Європі», - стверджує американський часопис.

У виданні Український Тиждень стверджується, що «війна в Україні стала частиною внутрішньої французької політичної дискусії».

Паризька кореспондентка українського тижневика Алла Лазарева вважає, що «віра Макрона в діалог з Росією майже релігійна. Вперте небажання бачити, що справжня проблема — то не відсутність діалогу, а свідомі наміри господаря Кремля, легко може зіграти з ним лихий жарт».

Ключовим предметом компромісу на догоду Москві називають спосіб виконання Мінських домовленостей стосовно Донбасу.

До теми: Чому Мінські домовленості не впроваджені після 7 років війни і переговорів?

Сам Макрон неодноразово підкреслював, що готовий працювати над втіленням домовленостей, досягнутих за посередництва Франції та Німеччини 2014 і 2015 року у Мінську на тлі тодішніх активних бойових дій на сході України.

Росія постійно наголошує на тому, щоб Київ визнав сформовані з підтримкою Москви сепаратистські утворення «ДНР» та «ЛНР», і щоб це визнання було закріплене змінами в українській конституції.

Україна наполягає, що Мінські домовленості насамперед передбачають припинення війни, очищення регіону від незаконних збройних формувань та український контроль над кордоном з Росією.

З Москви перед приїздом Еммануеля Макрона сказали, що не сподіваються швидкого вирішення проблем.

«Становище занадто складне, щоб очікувати вирішального прориву в ході однієї зустрічі», - сказав речник російського президента.

Росія наполягає, що не планує напад на Україну, але російські представники заявляють, що вважають загрозою українську співпрацю з НАТО і неодноразово натякали на готовність застосувати силу для захисту «ДНР і ЛНР» на українському сході.

Your browser doesn’t support HTML5

«Це місто треба зберегти». Харків'янки тренуються захищати своє місто від російських нападників. Відео