Спеціальні потреби

ООН: Українці в прифронтовій зоні змушені будуть робити важкий вибір між їжею та теплом. Британська розвідка бачить підготовку РФ до ударів


Офіс ООН з координації гуманітарних питань до початку холодної пори в України розробив план допомоги на суму понад 268 мільйонів доларів США. AP Photo/Francisco Seco
Офіс ООН з координації гуманітарних питань до початку холодної пори в України розробив план допомоги на суму понад 268 мільйонів доларів США. AP Photo/Francisco Seco

Росія дещо зменшила частоту ударів по українських об’єктах, щоб накопичити запас крилатих ракет напередодні зими, а також планує використовувати взимку безпілотники для ударів по українській енергетичній інфраструктурі. Таку оцінку ситуації озвучила британська розвідка, натомість в США та ООН озвучили плани із підтримки України напередодні холодної пори.

Сполучені Штати з огляду на пору року постачають життєво необхідне обладнання по всій території України для захисту від жорстоких атак Росії на українську енергосистему, повідомила посолка США в Україні Бріджит Брінк у мережі Х.

“Ми підтримуємо лікарні, відновлюємо лінії електропередач та забезпечуємо доступ до тепла і води”, – інформує посолка.

Водночас в Офісі ООН з координації гуманітарних питань оприлюднили План гуманітарного реагування на потреби, спричинені або загострених холодною порою року в Україні.

Початок зимового періоду, зважаючи на клімат України, у плані ведуть уже із жовтня, а допомоги, вважають, потребують понад 18 мільйонів людей. Значна частина з них можуть зіткнутися з “небезпечною зимою”, пишуть автори такого плану дій.

Люди, особливо у прифронтовій зоні, можуть бути змушені робити важкий вибір між їжею та теплом, застерігають в організації.

Необхідність платити за опалення, паливо чи теплий одяг може змусити багатьох скоротити споживання їжі. Ціни на основні товари, ймовірно, зростуть, а нові атаки на енергетичну інфраструктуру, системи водопостачання та газу можуть ще більше погіршити ситуацію, йдеться в звіті.

З огляду на ці виклики Офіс ООН з координації гуманітарних питань вважає за необхідне виділити Україні понад 268 мільйонів доларів США саме для надання допомоги взимку.

Першочерговим завданням буде ремонт систем централізованого теплопостачання та технічне обслуговування, у тому числі після можливих нових атак, щоб забезпечити тепло та захист тисяч людей, які постраждали від руйнування життєво важливої інфраструктури.

Людям також роздадуть матеріали для ремонту будинків, зимовий одяг, опалювальні прилади та інші життєво важливі речі для дому, планують в ООН.

Пережити зиму: як українська енергосистема готується до холодів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG