Спеціальні потреби

Через різке подорожчання боєприпасів витрати на оборону не підвищують безпеку – посадовець НАТО


Американський солдат розгортає колючий дріт під час навчань НАТО "Saber Junction 23" у Німеччині, 14 вересня 2023 р. У навчаннях тренуються понад 3000 солдатів США та близько 900 солдатів з країн-партнерів. Christof STACHE/AFP
Американський солдат розгортає колючий дріт під час навчань НАТО "Saber Junction 23" у Німеччині, 14 вересня 2023 р. У навчаннях тренуються понад 3000 солдатів США та близько 900 солдатів з країн-партнерів. Christof STACHE/AFP

Більші витрати на збою не гарантують більшої безпеки, заявив високопосадовець НАТО.

Адмірал Роб Бауер, голова військового комітету НАТО, сказав, що стрімке зростання цін на боєприпаси через зростання попиту на зброю та обладнання після вторгнення Росії в Україну, гальмує зусилля НАТО щодо посилення безпеки, повідомляє Reuters.

“Ціни на обладнання та боєприпаси стрімко зростають. Зараз ми платимо все більше і більше за те саме", – сказав Бауер у суботу після зустрічі начальників оборонних відомств альянсу в Осло.

Запобігання війні через стійкість і стримування має бути загальною справою – адмірал Бауер

За його словами, це означає, що для країн НАТО і партнерів збільшення витрат на оборону не призведе до підвищення безпеки.

З огляду на це, адмірал закликав до нового підходу до оборонної співпраці. Він запропонував активізувати державно-приватне співробітництво в оборонному секторі для збільшення виробничих потужностей.

"Довгострокова стабільність має переважати над короткостроковими прибутками, – цитує Бауера Reuters. – Як ми бачили в Україні, війна торкається усього суспільства. Тому запобігання війні через стійкість і стримування також має бути загальносуспільною справою".

Керівництво НАТО, зокрема, наполягає на збільшенні оборонного виробництва, щоб задовольнити попит на зброю та обладнання, який різко зріс після вторгнення Росії в Україну, оскільки союзники не лише допомагають Києву, але й створюють власні запаси.

Бракує артилерійських снарядів

Раніше видання Newsweek з посиланням на джерело у Міністерстві оборони повідомляло, що американські компанії на тлі попиту зброї для України підіймають ціни.

Як розповів колишній учасник переговорів щодо контрактів зі сторони Пентагону Шей Асад у ефірі каналу CBS, американські виробники зброї підняли ціни, бо зріс попит через війну в Україні та на тлі політичної напруженості з Китаєм.

В ефірі CBS також повідомили, що ракета "Стінгер" коштувала 25 000 доларів у 1991 році, а зараз коштує понад 400 000 доларів. "Навіть беручи до уваги інфляцію та вдосконалені технології, зростання залишається вражаючим", - заявив Асад в ефірі CBS.

Асад також вважає, що ціни на обладнання завищують штучно і компанії повинні бути притягнуті до відповідальності за це.

Ситуація погіршується тим, що оборонні компанії, які раніше були суперниками з конкурентними цінами, були змушені консолідуватися, щоб створити кілька гігантських фірм, пише Newsweek.

У Міноборони США виданню повідмили, що Пентагон "активно працює над розширенням конкуренції в рамках оборонно-промислової бази".

Як повідомляв Голос Америки, Міністерство оборони США цього місяця оприлюднило інформацію про контракт з виробником зброї – компанією Raytheon Missiles and Defense на суму 192 млн доларів. Йдеться про закупівлю з різних джерел ракет класу “повітря-повітря” середньої дальності AMRAAM.

Сполучені Штати також планують модернізують оборонно-промислову базу і розширюють виробництво критично важливих боєприпасів, щоб виробляти достатньо зброї для власного захисту і для допомоги Україні, говорив минулого місяця Дуглас Буш, помічник міністра армії США з питань закупівель, логістики й технологій.

Одним із серйозних занепокоєнь є нестача 155-мм артилерійських снарядів.

А головний закупівельник Пентагону Білл Лаплант повідомив, що у США планують значно збільшити виробництво артилерійських снарядів 155-мм калібру і через два роки вироблятимуть 100 000 таких снарядів на місяць.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG