Спеціальні потреби

Посолка США прокоментувала нові обстріли РФ зернової інфраструктури Одещини


Балкер Aroyat і суховантаж Resilient Africa прибувають до морського порту Чорноморськ для завантаження зерна, 16 вересня 2023 року. REUTERS
Балкер Aroyat і суховантаж Resilient Africa прибувають до морського порту Чорноморськ для завантаження зерна, 16 вересня 2023 року. REUTERS

Уночі 17 вересня Росія завдала чергових ударів крилатими ракетами й дронами по зерновій інфраструктурі Одещини, повідомили Повітряні сили ЗС України. За даними одеської влади, влучанням пошкоджено сільськогосподарські угіддя і зерносховище.

У мережі Х посолка США в Україні Бріджит Брінк прокоментувала події так: "Була рада дізнатися вчора, що два цивільні кораблі зайшли в порт Чорного моря для завантаження майже 20 000 тонн зерна для країн Африки та Азії - перші кораблі, які прибули після цинічного виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Відповідь Росії? Обстріли Одеської області на світанку. В той час як українське зерно годує світ, Росія веде війну проти необхідної для цього цивільної інфраструктури".

Раніше глава МЗС Британії заявив, що атаки на зернову інфраструктуру України є ознакою розпачу Кремля. "Путін намагається виграти війну, яку він не виграє, і ці напади показують, наскільки він у розпачі, - сказав міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі. - Націлюючись на вантажні судна та українську інфраструктуру, Росія завдає шкоди решті світу".

Напередодні міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що перші цивільні судна скористались оголошеними Києвом тимчасовими гуманітарними коридорами до заблокованих Росією українських чорноморських портів для завантаження майже 20 тисяч тонн пшениці для Африки та Азії. "Судна ходять під прапорами Палау, а їх екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України", - уточнив Кубраков.

Як повідомляв Голос Америки, неназваний представник ООН сказав Reuters, що хоча ООН не бере участі в переміщенні цих суден, але вітає "всі зусилля щодо відновлення нормальної торгівлі, особливо життєво важливими продовольчими товарами, які допомагають... стабілізувати глобальні продовольчі ринки".

Як зауважує Reuters, ці завантаження є перевіркою здатності України знову відкрити судноплавні шляхи в той час, як Росія намагається відновити свою де-факто блокаду українських портів після одностороннього виходу із зернової угоди в липні та початку атак на зернову інфраструктуру України.

Напередодні 78-ї сесії Генасамблеї ООН Чорноморську зернову ініціативу обговорили зокрема державний секретар Ентоні Блінкен і генсек ООН Антоніу Гутерреш.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG