Спеціальні потреби

Американські експерти підбили підсумки першого року Януковича на президентській посаді


У Вашингтоні продовжується дискусія щодо підсумків першого року президентства Віктора Януковича. У газеті “The New York Times” колишні посли США в Україні Стівен Пайфер та Вільям Тейлор опублікували свій погляд на розвиток ситуації в Україні. На їхню думку, події в Україні змушують європейців та американців ставити під сумнів відданість української влади нормам політичної поведінки, що панує на Заході.

Янукович зараз постав перед вибором: змінити подальшу внутрішню політику, чи бачити як шанси його країни стати частиною Європи тануть. Також вони закликали посадовців у США та Європі бути більш прямолінійними, вказуючи представникам української влади на їхні відступи від демократії.

Також у вівторок в Інституті міжнародних досліджень імені Елліотта Університету Джорджа Вашингтона відбувся круглий стін, присвячений підсумках першого року перебування Віктора Януковича при владі. Першим виступав автор доповіді про Україну звіту Дому свободи, заступник директора Інституту міжнародних досліджень імені Елліотта Університету Джорджа Вашингтона Роберт Орттанґ. Він розповів про причини, чому, згідно з їх рейтингом, Україна перейшла з категорії вільних до категорії частково вільних країн. Серед них – порушення під час проведення місцевих виборів, зменшення незалежності Конституційного суду, вибіркове застосування судової системи, тиск на ЗМІ та громадські організації:

«Найбільші зміни відбулися у політичній сфері. Відбувся перехід від системи, де три гілки влади мали певні противаги одна одній, що ми бачили за часів президента Ющенко, до системи, де вся влада зосереджена в руках президента».

Також в інтерв’ю «Голосу Америки» він запевнив, що ані візит голови Дому свободи Дейвида Креймера до України, ані будь-які спроби лобіювання з боку української влади на позицію України в цьому рейтингу вплинути не можуть. Методологія визначення рейтингу країни чітко дотримується, вона є однаковою для усіх країн та включає участь великої кількості експертів.

«Одна людина збирає всю інформацію про Україну та визначає, якими є основні тенденції. Потім ця доповідь надсилається великій кількості експертів з України, які оцінюють правдивість та важливість інформації. Вони також додають іншу інформацію, інші джерела. Потім Академічна рада Дому свободу колективно визначає фінальний рейтинг», – пояснив процес Роберт Орттанґ.

Ренделл Стоун, професор Університету Рочестера, дав оцінку взаємовідносинам між Україною та Міжнародним валютним фондом. На його думку, хоча зараз відносини є позитивними, у майбутньому, якщо Україна і далі не проводитиме реформ, таких як пенсійна чи енергетична, МВФ може зайняти більш жорстку позицію щодо України. Цьому сприятимуть зміни у відносинах між США та Росією. Раніше, коли ці стосунки були напруженими, Україна була противагою Росії в регіоні, і відмовити їй у грошах було важко.

«Зараз цього вже не має. По-перше, відносини Росії та США суттєво покращилися. Адміністрація Обами не шукає регіональної противаги Росії. Навпаки вона зацікавлена уникати конфліктів з Росією. І сучасна Адміністрація в Україні менш приваблива для Адміністрації Обами, ніж попередня Адміністрація Ющенка. Тому ми можемо очікувати менше дій на користь України, ніж це було у минулому. Це може допомогти МВФ стимулювати Україну проводити реформи. І у довгострокові перспективі це піде на користь Україні», - вважає Ренделл Стоун.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG