Спеціальні потреби

Пентагон пустив жінок на передову


Пентагон пустив жінок на передову
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Пентагон пустив жінок на передову

Дев’ятнадцятого березня минуло десять років з часу вторгнення американських сил в Ірак. США залишили Ірак у 2011-му, однак, ця війна змінила американське суспільство, а головне самі збройні сили. Одна з найбільших змін, це роль жінки у зоні бойових дій. Якщо у когось залишалися сумніви, війна в Іраку довела, що жінки здатні воювати на передовій, і не рідко робити це без належного на те визнання.

Нещодавно Пентагон скасував заборону на участь військовослужбовців жіночої статі у бойових операціях. Хоча певна частина суспільства не розуміє цього кроку, загалом, рішення Міністерства оборони сприймається позитивно.

Сержант армії США Касандра Парті пройшла багато випробовувань у своєму житті. Кілька разів служила в Іраку. Перший раз 8 років тому у складі артилерійського підрозділу.
Вона каже:

«Ми ходили на патрулювання, проводили рейди, речі такого роду».

Під час другого відрядження в Ірак Касандра була поранена в бою. «У тому інциденті вибухнув саморобний пристрій, прикріплений до огорожі», – пригадує вона.

Касандра вижила, отримавши лише осколкові поранення в обличчя та спину. Після повернення лікувалася від раку, а потім народила двох дітей.

В Ірак жінка більше не поверталася. Працює сьогодні у збройних силах, де готує молодь до служби у зонах конфлікту. Касандра каже, що досвід перебування в Іраку їй дуже знадобився на новій роботі.

Щодо участі жінок у війні, в неї немає ніяких сумнівів:

«Там не було жодної дискримінації жінок. Коли з’являлася необхідність братися за зброю, жінки бралися за зброю».

Касандра зовсім не здивувалася, коли у січні цього року, тоді ще міністр оборони США Леон Панета зняв заборону на участь жінок у бойових операціях.

Колишній міністр оборони США Леон Панета високо оцінює участь жінок убойових діях:

«Вони служать. Вони отримують поранення. Вони помирають. Настав час визнати реальність».

Касандра Парті з гордістю підкреслює роль жінок-військовослужбовців:
Війна в Іраку змінила американське суспільство, а головне - самі збройні сили.

«Це ті завдання, які жінкам відводять на війні. І вони ніколи не мінялися. Мені ніхто не казав: «Ви жінка, ви не можете цього робити». Звучало якраз інакше: «Нам потрібний солдат, іди туди і зроби це».

Деякі жінки-військовослужбовці призналися, що чули негативні зауваження чоловіків на рахунок служби жінок у певних військових частинах. Утім таких коментарів не так багато. Один із колег Касандри сержант Шон Їрбі, також ветеран війни в Іраку, спочатку дивувався рішенню Пентагону:

«Перше, що спало мені на думку, було: «О, тепер жінки служитимуть ще й у бойових підрозділах. Відтак я подумав: «Зрештою, це все відносне. Все залежить від того, чи зможуть вони з цим впоратися».

Касандра не сумнівається, що жінки-військовослужбовці впораються з новими завданнями. Вона з власного досвіду знає, що таке балансувати між військовою службою і сім’єю.

«Я завжди буду у першу чергу матір’ю. Водночас я залишаюся військовою. Так що вага врівноважена», – підкреслює вона.

Попри те, що для жінок в армії відкрилися нові можливості, мало хто очікує великого напливу жінок на службу у бойових підрозділах. Але, як говорить Касандра Парті, тут не стільки важливе визнання, скільки знання того, що жінки здатні нести службу на рівні з чоловіками.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG