Спеціальні потреби

У техаській лабораторії вивчають вірус Західного Нілу


У техаській лабораторії вивчають вірус Західного Нілу
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Direct link
У Сполучених Штатах - найгірший за 13 років спалах вірусу Західного Нілу. Лише за останній тиждень кількість випадків зросла на 20%. 87 людей вже померло, майже дві тисячі хворіють. Найбільша кількість випадків зареєстрована в штаті Техас. Вірус розносять комахи, які заражаються від птахів. Представники міністерства охорони здоров’я попереджають, що ситуація не покращиться до жовтня.

«Цього року ми мали раннє попередження про наявність вірусу через тестування донорської крові, в якій був знайдений вірус. Це не означає, що люди, в крові яких знайдено Західний Ніл, хворі. Деякі захворіють, а деякі стають просто носіями».
Том Сідва
Зупинити поширення хвороби намагаються науковці державної лабораторії, що знаходиться у Техасі. Для приборкання захворювання вони тісно співпрацюють з представниками інших агентств та відомств. Працівники лабораторії досліджують тільця комах, надісланих зі всіх куточків Техасу. Директор установи Ґрейс Кубін каже, що для визначення наявності у них вірусу в якості тестового матеріалу лаборанти використовують тканини тварин, схильних до зараження вірусом.

«Фактично до тканини тварин ми додаємо розмелені тіла комах. Тільки таким чином ми можемо виділити вірус. В результаті ми отримуємо таку собі рідину, якою ми інфікуємо клітини тварин», - пояснює Кубін.

Клітини перед початком експерименту і клітини, які містять вірус Західного Нілу, візуально виглядають дуже по-різному. Кубін каже, результати тесту надходять за 48 годин, після чого лабораторія консультує місцеву владу щодо подальшого плану дій.

Новонароджені комахи не мають вірусу. Як правило, вони заражаються після того, як кусають інфікованих птахів. Для того, щоб заразитися комаха має вкусити певного птаха у певний період часу, каже ветеринар лабораторії Том Сідва.

«Птахи є носіями вірусу лише від одного до чотирьох днів. А відтак у них виробляється довічний імунітет. Тому для зараження треба знайти птаха з активною формою вірусу в кров’яному струмі», - говорить Сідва.

Звідси Сідва керує зусиллями влади штату приборкати спалах вірусу Західного Нілу. Він каже, що його команда отримала інформацію про загрозу вірусу ще кілька місяців тому завдяки рутинному тестуванню донорської крові:

«Цього року ми мали раннє попередження про наявність вірусу через тестування донорської крові, в якій був знайдений вірус. Це не означає, що люди, в крові яких знайдено Західний Ніл, хворі. Деякі захворіють, а деякі стають просто носіями».

Том каже, що більшість інфікованих навіть не підозрюють про наявність у них вірусу. До переліку симптомів хвороби входить гарячка, головний біль, втома. У деяких випадках вірус вражає мозок людини, саме тоді він може призвести до серйозних наслідків чи навіть смерті.

«Вірус проявляється по-різному. Вісімдесят відсотків навіть не матимуть симптомів, двадцять перехворіють у тому чи іншому ступені тяжкості, і лише один відсоток, одна людина зі 150 розвине серйозну форму хвороби, яка вражає нервову систему», – каже науковець.

Тепер, коли спекотна погода йде на спад, говорить Сідва, кількість випадків зараження зменшиться. А цьогорічний досвід, додає він, допоможе боротися з вірусом у майбутньому.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG