Спеціальні потреби

Вторгнення з боку Білорусі «малоймовірне», але цей ризик «слід сприймати серйозно» – ISW


Повідомлення про нарощення військ на кордоні з Україною разом з візитом до білоруської столиці президента Росії Володимира Путіна цього тижня, викликали занепокоєння щодо нового вторнення, яке Росія може готувати з території Білорусі.
Повідомлення про нарощення військ на кордоні з Україною разом з візитом до білоруської столиці президента Росії Володимира Путіна цього тижня, викликали занепокоєння щодо нового вторнення, яке Росія може готувати з території Білорусі.

Західні військові експерти та українська розвідка вважають, що військові маневри в Білорусі, на північному кордоні України, є, найімовірніше, «відволікаючим маневром», що не передбачає нового вторнення з території Білорусі найближчим часом. Однак західні експерти кажуть, що не можна цілком виключати цю можливість.

Москва з жовтня готує умови для нового вторгнення з півночі України, можливо, спрямованого на Київ, але, можливо, це – лише російська інформаційна операція, кажуть експерти вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

У серії твітів вони говорять, що існують «деякі підтверджені докази нарощування сил росіян у Білорусі», які мають більше сенсу для підготовки наступу, аніж для поточних навчань, але «немає жодних доказів того, що Москва активно готує ударні сили в Білорусі».

Зокрема, вашингтонські дослідники кажуть, що Росія, під приводом навчань, продовжує перекидати війська до Білорусі у тому числі деякі російські танки Т-90, які, за повідомленнями, перекинули в Білорусь наприкінці грудня 2022 року, і мали зимовий камуфляж.

Також вони говорять, що польові госпіталі не потрібні для тренувань і можуть вказувати на підготовку до бойових дій. Так, поява польових шпиталів у Білорусі на початку 2022 року була одним із останніх показників, що свідчили про підготовку до вторгнення перед тим, як Росія здійснила напад на Україну.

Також аналітики ISW вказують на те, що Міністерство оборони Росії демонстративно заявило 24 листопада, що має польовий госпіталь у Білорусі. А Генштаб України 23 грудня повідомив, що російські війська планують розгорнути в Білорусі щонайменше ще один польовий госпіталь.

Тому, як кажуть в ISW, у Києва, безумовно, є причини для занепокоєння щодо можливості того, що президент Росії Володимир Путін може готувати новий наступ. І це, на їхню думку, «не є просто українською інформаційною операцією», що спрямована на те, щоб «створити тиск на Захід», щоб він постачав Україні більше зброї, як припускають деякі західні аналітики.

Аналітики кажуть, що далі вважають нове широкомасштабне вторгнення Росії з Білорусі цієї зими «малоймовірним», але переконані, що цю можливість «слід сприймати серйозно».

Тим часом газета New York Times (NYT) наводить слова Директора Управління військової розвідки України Кирила Буданова, який заявив у п'ятницю, що маневри Росії на північному кордоні України спрямовані на те, щоб змусити українців сконцентрувати більші сили на кордоні з Білоруссю.

«Все це елементи дезінформаційних кампаній», — сказав він, пояснюючи, що Росія намагається переконати Україну відвести українське військо із зони бойових дій на південному сході за допомогою активності на півночі, у Білорусі.

У середу Білорусь тимчасово обмежила доступ до частини південно-східної Гомельської області, яка межує з Україною та Росією.

Уряд на своєму сайті повідомив, що «тимчасово обмежує в'їзд, тимчасове перебування та пересування в прикордонній смузі».

Ці повідомлення на тлі спільних з Росією навчань, що тривають з жовтня, разом з візитом до білоруської столиці президента Росії Володимира Путіна цього тижня, викликали занепокоєння щодо нового вторнення, яке Росія може готувати з території Білорусі.

У четвер лідер Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що останні військові маневри не були спрямовані проти України, і відкинув підозри про такеі плани як «теорії змови».

Речник Кремля Дмитро Пєсков також назвав повідомлення про такі плани «безпідставними» та «дурними».

У лютому російські війська використали Білорусь як стартовий майданчик для невдалого наступу на Київ та північні райони України. Тоді Кремль також стверджував, що жодних планів нападу на Україну, він не має.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG