Спеціальні потреби

США «активно розглядають» питання озброєння України – спецпредставник Курт Волкер


Курт Волкер
Курт Волкер

Спеціальний представник президента США щодо України вважає, що Москва може бути готова «до позитивних кроків» на Донбасі



Спеціальний представник президента США Курт Волкер заявив, що звільнення кримськотатарських активістів російськими властями може свідчити про те, що Москва готова «до позитивних кроків» у вирішенні конфлікту на сході України.

Нагадаємо, минулого тижня представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в Криму, передали турецькій стороні. За словами активіста Мустафи Джемілєва, Чийгоза і Умерова російська влада спочатку привезли до Сімферополя, потім літак забрав їх до Анапи і попрямував до Анкари.

Вважається, що звільнення представників Меджлісу стало можливим завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана в Україну.

«Їхнє звільнення стало невеликим позитивним сигналом», - заявив Курт Волкер в інтерв'ю агентству Reuters в Києві, де він зустрівся з Чийгозом і Умеровим.

Напередодні спецпредставник президента США провів переговори з представником Кремля Владиславом Сурковим. За словами Волкера, зустріч була «конструктивною», але поки що не принесла помітних результатів.

«Ми намагаємося зрозуміти, чи зможемо ми виступити із загальними ідеями про те, як миротворчі сили можуть бути використані для вирішення конфлікту», - сказав Волкер.

На його думку, цей крок може бути ефективним тільки в тому випадку, якщо миротворці матимуть широкі повноваження і зможуть діяти на всій території регіону.

Курт Волкер звинуватив Росію в підтримці триваючого конфлікту на Донбасі, але заявив, що в Москві починають розуміти, що продовження агресивної політики на сході України не відповідає інтересам Кремля. Цей конфлікт, на погляд Волкера, створив більш з’єднану, більш націоналістичну, більш антиросійську і найбільш схильну до Заходу Україну, ніж будь-коли раніше.

Він також знову підтвердив, що США «активно розглядають» питання надання оборонної зброї Україні, перспектива чого не подобається Росії.

Дивіться також: Як республіканські ідеї можуть бути втілені в Україні - інтерв'ю з президентом Міжнародного республіканського клубу

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG