Спеціальні потреби

В алабамській в’язниці злочинці проходять курс медитації


Сполучені Штати – країна, у в’язницях якої перебуває найбільше ув’язнених, приблизно 760, на кожні сто тисяч людей. Пов’язано це не лише з високим рівнем злочинності, а і з жорсткими покараннями в окремих штатах. У деяких в’язницях намагаються виправити злочинців за допомогою древнього мистецтва медитації, зокрема за методикою Віпассана, яка нараховує дві з половиною тисячі років. Це програма десятиденних курсів, де учасники вчаться техніці інтенсивного дихання та самоаналізу. Найдовше вона діє у в’язниці Дональдсона у штаті Алабама.

Луї Молдін відбуває у алабамській тюрмі Дональдсон 20 років ув’язнення за сексуальний злочин:

«Медитація насправді допомагає. Я почуваюся спокійніше, розум стає більш ясним. До тебе тут постійно хтось підходить та намагається вивести із себе, а я просто ігнорую їх».

Життя в’язнів – какофонія металевих ґрат, крики та відлуння чобіт по цементній підлозі. Всередині кімнати для медитації – зовсім інший світ. Лікар Рональд Кавано каже, що практика стародавньої буддистської дисципліни – медитації, чи на санскриті Віпассани – перетворює найжорстокіших агресивних злочинців у спокійних людей:

«Завдання Віпассани – змінити ставлення до власних думок. Іншими словами – не самі думки, а реакцію на них. Ви вчитесь не реагувати на думки, а просто спостерігати за ними зсередини».

Більшість в’язнів медитує на підлозі, підкладаючи подушки, інші – на стільцях. Відгородившись від зовнішнього оточення, практикуючі заглиблюються всередину власного я. Як правило, половина в’язнів не проходить курсу до кінця і за порушення правил їх відсилають назад у в’язницю. Працівники тюрми кажуть, що випускники програми стають зовсім іншими людьми.

«Я просто божеволів і не знав чого очікувати від наступного дня, а потім почув від хлопців про цю програму – Віпассану – про те, що вона їм принесла, відтак я вирішив спробувати», – зізнається Карл Коулман.

Після закінчення програми, випускникам влаштовують церемонію, яка з одногу боку є святкуванням їх досягнень, а з іншого боку дає можливість розповісти іншим про медитацію.

Віпассану практикують в індійських в’язницях вже десятками років. У в’язниці Дональдсон програма почала працювати у 2002-му році.

Увязнений Джонні Мек Янґ запевняє: «Медитація допомогла мені зосередитися на собі та зрозуміти, що я сам був причиною всіх своїх проблем. Зовнішній світ – інші люди, обставини, місця – зовсім не мають до цього відношення. Не в них моя проблема. Все іде зсередини».

Курс медитації закінчили вже 380 в’язнів. Понад третина усіх злочинців в’язниці Дональдсон, а це близько півтори тисячі, очікують страти чи відбувають довічне ув’язнення. І часто, за таких обставин, медитація для них стає єдиним порятунком та віддушиною.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG