Спеціальні потреби

Майк Пенс – кандидат на посаду віце-президента США від Республіканської партії


Ось чому Трамп поквапився оголосити парнтера на виборах. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Ось чому Трамп поквапився оголосити парнтера на виборах. Відео

Дональд Трамп оголосив свого партнера на виборах – потенційного віце-президента. Ним стане Майк Пенс. Зробив він це у Твітті, хоча раніше планувалася прес-конференція в Нью-Йорку, а ще раніше – оголошення під час партійного з’їзду в Клівленді. Чому поспішив Трамп та хто такий Пенс – у сюжеті Тетяни Ворожко.

Дональд Трамп оголосив про свій вибір у соціальних мережах, перенісши заплановану прес-конференцію на суботу. Він пояснив: робити оголошення в п’ятницю через трагедію у Ніці було б недоречно. Але і відкладати з рішенням не можна було. Чинний губернатор Індіани Майк Пенс планував переобиратися у своєму штаті і, згідно, з законами штату, у разі якщо він бере участь в будь-якій іншій виборчій кампанії, мав подати документи на вихід з перегонів в Індіані до 12 години у п’ятницю.

До останнього моменту, згідно з джерелами, розглядалися ще дві кандидатури: губернатор штату Нью-Джерсі Крис Кристі та колишній спікер Палати представників Ньют Ґінґріч. Дональд Трамп дав зрозуміти, що в його адміністрації, якщо така буде, знайдеться роль і для них.

Оглядачі вітають вибір Трампа

Говорить професор Університету Джонса Гопкінса Еліот Коен:

«Це сильний політик. Він буде корисним для нього. У тому числі в обмеженні тих божевільних речей, які він говорить чи вірить».

На відміну від Дональда Трампа, Майк Пенс має глибокі зв’язки з соціальними консерваторами. Він – новонавернений протестант і один з перших лідерів Республіканської партії, який підтримав Партію чаювання. А також він близький до потужних донорів, таких як брати Кох, які досі трималися осторонь Трампа.

Пенс, якому 57 років, понад десять років був конгресменом, раніше – ведучим радіо та телебачення. На посаді губернатора працював лише один термін.

Дональд Трамп високої думки про Пенса:

«Майк чудово проявив себе як губернатор Індіани. Подивиться на його числа. Вони чудові. Він дійсно зробив фантастичну роботу».

Під час спільного з Трампом виступу перед виборцями Пенс довів, що може також виступати з жорсткими заявами проти тепер їхнього спільного опонента – Гілларі Клінтон. Але під час праймеріз він підтримав на виборах Теда Круза та навіть відверто критикував деякі висловлювання Трампа:

«Я рішуче не погоджуюсь з його закликом заборонити в’їзд всім мусульманам в цю країну. Це образливо і суперечить Конституції».

Також, на відміну від Трампа, Пенс виступав із заявами на підтримку України. Він закликав владу США посилити санкції щодо Росії та надати Україні оборонне озброєння.

За червень кампанія Трампа зібрала 51 мільйон доларів пожертв. І за фінансами, і за кількістю персоналу, і за соцопитуваннями Дональд Трамп впритул наблизився до Гіларі Клінтон. В її штабі переживають: вибір віце-президента, який апелює до тих прошарків електорату, з якими має проблему сам Трамп, може вивести його у лідери. «Якщо ви переконані в тому, що Трамп не має жодного шансу, настав час змінити цю думку», – написав штаб Клінтон в листі до своїх прихильників, прохаючи їх активніше допомагати кампанії.

Дивіться також: Ось чому вступ країн Балтії до НАТО зачинив двері для України

Ось чому вступ країн Балтії до НАТО зачинив двері для України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG