Спеціальні потреби

Суддя ВС США Ґінзбурґ визнала, що її критика на адресу Трампа неприйнятна


Рут Бейдер Ґінзбурґ
Рут Бейдер Ґінзбурґ

Суддя Верховного суду США Рут Бейдер Ґінзбурґ, яка виступила з безпрецедентними коментарями про ймовірного республіканського кандидата в президенти Дональда Трампа, заявила в четвер, що її критика була «поганою порадою».

«Щодо моїх останніх зауваг у відповідь на запитання преси – вони були поганою порадою, і мені прикро, що я це зробила» – сказала вона у заяві. – Судді повинні уникати коментарів про кандидатів на офіційні посади. В майбутньому я буду більш обережнішою».

Судді Верховного суду США практично ніколи не висловлюють своєї думки про політичні заходи в США, дотримуючись давно існуючих правових та етичних стандартів, спрямованих проти появи подібних коментарів. Існує й інша причина: суддів Верховного суду можуть закликати допомогти вирішити результат виборів, як це було в 2000 році.

Проте, на цьому тижні Ґінзбурґ у декількох інтерв’ю агентствам зневажливо висловилася про Трампа, мільярдера і магната в сфері нерухомості, який отримав перемогу над цілою низкою претендентів на республіканську номінацію. Очікується, що на наступному тижні він буде затверджений кандидатом на національному з’їзді Республіканської партії.

Ґінзбурґ, широко відома своїми ліберальними поглядами, сказала, що вона очікує, що демократичний суперник Трампа, колишня держсекретар США Гілларі Клінтон, переможе його на національних виборах у листопаді. Разом з тим вона заявила в інтерв’ю The New York Times: «Я не можу собі уявити, що це буде за місце – я не можу собі уявити, що це буде за країна – якщо Дональд Трамп стане нашим президентом. Для країни це можуть бути чотири роки. Для суду, це можуть бути ... – я навіть не хочу про це думати».

Пізніше Ґінзбурґ, яка в свої 83 роки є найстаршою суддею, сказала в бесіді з кореспондентом з CNN: «Він симулянт. У ньому немає послідовності. Він каже все, що йому спадає на думку в даний момент».

Вона додала: «У нього безсумнівно є его .... Як йому зійшло з рук те, що він не публікує свої податкові декларації? Здається, медіа звертаються з ним дуже ніжно».

Трамп назвав коментарі Ґінзбурґ «вкрай недоречними», так само, як і експерти-юристи, які нагадали про стандартні обмеження, пов’язані з висловом суддями своєї думки про політичних кандидатів. У редакційній статті The Washington Post висловлюється згода з політичними коментарями Ґінзбурґ про Трампа; при цьому, однак, зазначається, що «було б набагато, набагато краще, якби їх не став висловлювати член Верховного суду».

Не втрачаючи спокою Трамп висловив в середу нові звинувачення на адресу Ґінзбурґ, заявивши в мережі Twitter: «Суддя Ґінзбурґ з Верховного суду США вже всіх збентежила, зробивши дуже дурні політичні заяви про мене. Її мозок пошкоджений – пора у відставку!»

Дивіться також: НАТО не хоче нової «холодної війни»

НАТО не хоче нової «холодної війни». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG