Спеціальні потреби

США запровадили нові санкції проти Росії


Барак Обама, президент США
Барак Обама, президент США

Під санкції Вашингтона потрапили деякі з найбільших російських компаній і фінансових інститутів.

Президент Барак Обама заявив, що США запроваджують санкції проти ключових секторів російської економіки у зв'язку з роллю Москви в українському конфлікті.

Американський лідер звинуватив Росію в порушенні суверенітету України та відмові зробити кроки з врегулювання кризи.

За словами Обами, він і європейські лідери неодноразово закликали російського президента Володимира Путіна зупинити потоки озброєних людей і зброї через кордон з Україною, а також закликати проросійських сепаратистів звільнити заручників, погодитися з припиненням вогню і вступити в переговори за участю посередників.

Замість цього, заявив Обама, президент Путін посилив підтримку сепаратистів, порушуючи суверенітет України.

«З урахуванням триваючих провокацій в Україні сьогодні я схвалив нову низку санкцій проти деяких найбільших російських компаній і фінансових інститутів», - сказав президент.

Нові санкції спрямовані проти деяких елементів фінансового, енергетичного та оборонного секторів російської економіки. Вони включають заморожування активів декількох російських оборонних компаній і обмежують доступ великих енергетичних компаній, таких як «Новатек» і «Роснефть» до американського ринку капіталу.

Під санкції також потрапили вісім російських компаній, що займаються виробництвом озброєнь, включаючи стрілецьку зброю, мінометні снаряди і танки.

«Ці санкції значні, але вони також носять секторальний характер і розраховані так, щоб вони вчинили максимальний вплив на Росію, але мали обмежений ефект на американські компанії або компанії наших союзників», - вказав Обама.

Білий дім повідомив, що затвердив санкції після консультацій з його європейськими партнерами, які розглядають можливість введення жорстких заходів проти Росії.

Оголошення про введення санкцій з'явилося на тлі повідомлень Пентагону про те, що Росія посилила угруповання своїх військ біля кордону з Україною до 10 тисяч військовослужбовців. У червні їх було близько тисячі.

«Ми очікуємо, що російське керівництво знову побачить, що його дії в Україні спричиняють наслідки, включаючи послаблення російської економіки і посилення дипломатичної ізоляції», - заявив Обама.

Один високопоставлений співробітник адміністрації охарактеризував пакет запроваджених санкцій як «широкий, гнучкий і потужний інструмент». Він попередив, що санкції можуть бути використані для посилення тиску на Росію, якщо вона не вдасться до конкретних кроків щодо припинення кризи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG