Спеціальні потреби

США починають прямі переговори з Талібаном


Офіс Талібану у Катарі
Офіс Талібану у Катарі
Президент Афганістану Гамід Карзай у середу призупинив переговори з США про укладення нової угоди про безпеку.

У жорсткій заяві, що надійшла з його адміністрації, Карзай зазначив, що переговори з США про умови, на яких американські та міжнародні сили безпеки можуть залишатися в країні після 2014 року, припиняються.

У заяві Національної ради безпеки Афганістану вказуються на «протиріччя між діями і заявами Сполучених Штатів Америки стосовно мирного процесу».

Втім, цього тижня повинні розпочатися прямі переговори між Сполученими Штатами та представниками Талібану. Таким чином, сторони спробують створити основу для того, щоб покласти край війні в Афганістані, яка триває вже більше десяти років.

Як повідомили представники адміністрації США, переговори розпочнуться в четвер в столиці Катару Досі. Високопоставлені співробітники Державного департаменту і Білого дому мають зустрітися з делегацією талібів. Влада називає ці переговори попередніми.

Виступаючи на саміті «Великої вісімки» в Північній Ірландії, президент Обама назвав ці переговори «одним з найперших кроків» і попередив, що на цьому шляху доведеться подолати чимало перешкод.

Представники афганського уряду і президента Гаміда Карзая не планують брати участь у першому раунді переговорів у Досі. Проте очікується, що наступним кроком стане організація зустрічі між представниками Талібану та Вищої ради миру, сформованої афганським лідером. Досі таліби відмовлялися вступати в офіційні переговори з урядом Карзая.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG