Спеціальні потреби

Держдеп: війська РФ не відходять від кордону з Україною


Джен Псакі, речниця Державного департаменту США
Джен Псакі, речниця Державного департаменту США
Речниця Державного департаменту США Джен Псакі закликала сепаратистів, що діють в Україні, відмовитися від застосування насильства і скласти зброю.

«Ми засуджуємо спровоковане проросійськими сепаратистами насильство в Маріуполі, результатом якого стали численні жертви. Ми продовжуємо закликати озброєні групи, які наражають на небезпеку громадський порядок шляхом захоплення будівель і порушення українського закону, здати зброю і звільнити будівлі. Ми продовжуємо пильно спостерігати за цим», - сказала речниця.

Говорячи про призначені сепаратистами «референдуми», представниця Держдепартаменту зазначила, що вони суперечать законодавству України:

«На нашу думку, вони є спробою створити додатковий безлад та розбрат в країні. Зрозуміло, ми вважаємо, що вони не повинні відбутися, і ми не плануємо визнавати їхні результати. Ми зосереджені на виборах 25 травня. Ми хочемо, щоб Росія зробила кроки щодо деескалації кризи і переконані, що вони можуть вплинути на дії сепаратистів. Вони можуть зробити і більше, але поїздка президента Путіна до Криму - це не ті дії, яких ми очікуємо».

Речниця Держдепу назвала «провокаційною і непотрібною» поїздку Путіна в Севастополь:

«Крим належить Україні, і ми, зрозуміло, не визнаємо незаконних і нелегітимних кроків Росії, пов’язаних з цим».

Державний секретар Джон Керрі провів у п'ятницю телефонні розмови з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим і в.о.прем'єр-міністра України Арсенієм Яценюком.

Керрі та Яценюк обговорили кроки в напрямку деескалації кризи; український прем'єр-міністр поінформував Керрі про ситуацію в сфері безпеки та про підготовку до виборів. У розмові з Лавровим, Керрі, серед іншого, обговорив ситуацію в Україні.

Речниця Держдепу сказала, що США вітатимуть будь-які кроки, які готова зробити Росія для зняття напруженості відповідно до її зобов'язань в рамках Женевських домовленостей. Слова (з боку Росії) ми чули і раніше, зазначила вона. «Ми чекаємо дій. Якщо вони відповідають за свої слова, вони повинні сказати сепаратистам, щоб ті склали зброю і звільнили заручників».

Псакі також зазначила, що обіцянку президента Володимира Путіна відвести війська від кордону з Україною поки що не виконано: «Нічого не змінилося з учорашнього дня».

Наступного тижня держсекретар США Керрі прибуде в Лондон, де голови зовнішньополітичних відомств 11 держав обговорять кризу в Сирії.

Джен Псакі сказала, що за лаштунками цієї зустрічі проходитимуть дискусії також про події в Україні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG