Спеціальні потреби

НДІ: Заплановані референдуми про самовизначення порушать міжнародне право


У заяві Національного демократичного інституту відзначається, що запропоновані референдуми про самовизначення двох областей на Сході України, оголошені збройними сепаратистськими угрупованнями, порушать Конституцію України, як також міжнародне право, незважаючи на те, коли вони відбудуться.

Референдуми в Донецькій та Луганській областях заплановані на неділю 11 травня, і попри заклики президента Росії Володимира Путіна їх перенести, лідери сепаратистів кажуть, що голосування таки відбудеться.

У заяві НДІ відзначається, що за існуючих умов примусу, збройної окупації урядових будівель і насильства, референдум, яким би не був його результат, вважався б нелегітимним. Його не визнаватиме як народ України, так і міжнародна спільнота. Автори звертають увагу на те, що Путін закликав сепаратистів відкласти голосування. Одначе, вони зазначають, що проведення таких референдумів, в будь-який час, порушить міжнародне право і Конституцію України.

У цих двох українських областях сепаратисти не мають представницького мандату населення і, навпаки, згідно з результатами опитувань громадської думки, проведених у квітні, більшість наслення не підтримує дій сепаратистів і не вважає, що права російськомовних мешканців регіону порушуються – йдеться у заяві Національного демократичного інституту.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG