Спеціальні потреби

Референдуми 11-го травня обернуться для Росії новими санкціями


Після "референдумів" ЄС може запровадити нові санкції
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Після "референдумів" ЄС може запровадити нові санкції

Президент Росії Володимир Путін привітав кримчан з поверненням до лона Росії. Зробив він це особисто – прибувши до Севастополя, де прийняв військовий парад до Дня перемоги. Міністерство закордонних справ України негайно висловило свій рішучий протест із неузгодженим з Україною візитом Путіна до тимчасово окупованих Росією Криму та Севастополю.

В Україні розцінили цей крок як відверте ігнорування російською стороною чинного законодавства України, норм міжнародного права, грубе порушення Росією суверенітету України, Статуту ООН та Резолюції ГА ООН "Територіальна цілісність України", як також міждержавних договорів.

Позицію України підтримав Генеральний секретар НАТО Андерс фоґ Расмуссен. Він заявив, що НАТО не визнає анексії Криму Росією та вважає візит Путіна до Криму без запрошення з боку Києва неприйнятним. Перебуваючи в Естонії, Расмуссен також наголосив на важливості посилення колективної безпеки НАТО перед обличчям агресії Росії.

«Ми вже вдалися до додаткових кроків і один з них - посилення повітряного спостереження. Але ми зараз розглядаємо подальші кроки з посилення безпеки. Це можуть бути нові оборонні плани, посилення військових навчань та відправка військ», - заявив Расмуссен.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка зустрілася у п’ятницю з президентом Франції Франсуа Оландом, заявила, що Німеччина та ЄС ніколи не змиряться з анексією Росією Криму.

Під час двосторонніх переговорів Меркель та Олланд обговорити подальші санкції проти Росії у зв’язку з можливим проведенням в Донецькій та Луганській областях референдумів 11 травня.

«Франція особливо засуджує рішення сепаратистів в східній Україні провести незаконні референдуми», - заявив міністр закордонних справ Лорен Фабьюс.

Посли країн-членів ЄС вже домовилися запровадити санкції проти 15 осіб та п’яти кримських компаній. У понеділок ЄС готується оголосити новий список санкцій, беручи до уваги події протягом вихідних, у першу чергу - проведення чи ні референдумів на Сході України.

А Генеральний секретар ОБСЄ, перебуваючи в Києві заявив, що референдуми, навіть, якщо він і відбудеться, вони визнавати не будуть.

«ОБСЄ однозначно не визнає подібний референдум. Звичайно, що він поміняє ситуацію на місці, з якою нам доведеться мати справу. Особисто я думаю. що це погана ідея в цей час. Це вносить додатковий розкол в суспільство», - сказав Дзанньер.

Також Генеральний секретар ОБСЄ закликав Росію виконувати свої зобов’язання, згідно з Женевськими домовленостями та підтримав проведення Києвом президентських виборів 25 травня.

Дивіться також : З Майдану - на передову. Як готують українських новобранців
З Майдану - на передову. Як готують українських новобранців
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG