Спеціальні потреби

Уряд США: третій день без бюджету


Часткове закриття уряду США триває вже третій день, і компромісу між демократами і республіканцями поки що не видно.

На зустрічі в Білому домі ввечері в середу президенту Обамі і лідерам Конгресу не вдалося подолати розбіжностей в справі бюджету, що перешкоджають відновленню роботи установ федерального уряду.

Коли лідери Палати представників і Сенату вийшли з Білого дому після зустрічі з президентом, яка тривала близько години, з їхніх заяв можна було зробити висновок, що втішних новин не слід сподіватися.

Першим до мікрофона вийшов спікер Палати представників республіканець Джон Бейнер.

«У такі часи, як зараз, американський народ чекає, що його лідери об'єднають свої зусилля для врегулювання розбіжностей, - сказав він. - Президент знову заявив, що не збирається вести переговори».

Бейнер повторив пропозицію республіканських конгресменів створити погоджувальну комісію для врегулювання розбіжностей.

При цьому в його виступі не прозвучало жодних натяків на прогрес під час «приємної і ввічливої» розмови з Обамою і лідерами демократів, які, за його словами, повинні «прислухатися до американського народу» і розпочати «серйозну дискусію».

Виглядав обуреним і розчарованим лідер Демократичної більшості в Сенаті Гаррі Рід, який заявив, що в ході зустрічі Бейнер говорив тільки про переговори з прийняття короткострокового бюджету для відновлення роботи уряду у повному обсязі.

Рід повідомив, що президент Обама рішуче відкинув будь-які заходи, які можуть завдати шкоди реформі охорони здоров'я, схваленої Конгресом три роки тому і, яка отримала назву Obamacare.

На думку Ріда, члени Палати представників, «що опинилися під впливом "Руху чаювання"», привели країну до закриття уряду і штовхають її до можливого дефолту.

Конгрес повинен підняти ліміт держборгу до 17 жовтня.

В інтерв'ю CNBC президент Обама визнав, що його «вивело з себе» закриття уряду, яке було «абсолютно непотрібним».

«Якщо виникає ситуація, при якій одна політична група готова допустити дефолт за зобов'язаннями уряду США, то ми потрапили в біду, і якщо вони готові піти на це зараз, то будуть готові і в майбутньому», - сказав президент.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG